Na jesen kreće nova sezona slastičarskih master classova Tereze Alabande, kao i poseban tjedni specijal vrhunskih čokoladnih slastica

Pred nam je druga sezona master classova jedne od vodećih hrvatskih slastičarki Tereze Alabande. Lani je ŠKMER Akademija započela opsežne slastičarske programe za amatere i početnike koji su se žele unaprijediti do profesionalne razine (Pastry Chef – Akademija Slastica), imali smo i gostovanje francuske Ecole Nationale Supérieure de Pâtisserie (ENSP), prestižne školu slastičarske umjetnosti velikog chefa Alaina Ducassea, a posebne master slastičarske classove vodila je Tereza Alabanda koja polaznicima prenosi svoja znanja stečena na pariškoj Akademiji kulinarske umjetnosti “Le Cordon Bleu”, kao i iskustva rada u prestižnim objektima.

I ove sezone u ŠKMER Akademiji s poznicima pripremat će od malih slatkih zalogaja do složenih kreacija, od reinterpretacija starinskih do originalnih,modernih i zdravih deserta. Master Classovi održavat će se subotom, osim teme ARTISAN KRAFNE I BRIOCHE koji će obuhvatiti dva dana vikenda u veljači iduće godine.

Posebnost ove godine je ČOKOLADNI TJEDAN Tereze Alabande u terminu od 28. studenog do 3. prosinca 2022. godine, a o tome ćemo uskoro objaviti poseban članak.

Ciklus Tereze Alabande započinjemo sredinom listopada temom “SLATKA JESEN”; pripremom entremetsa od jabuka i krušaka. Pravit će se biskvit od badema, bit će tu meki karamel, jabuke i kruške dinstane sa začinima, mousse od vanilije te glazura od karamela. U studenom na redu je CHOUX U KALUPU.

“Pâte à choux ili hrustavo tijesto najčešće se koristi za izradu eklera i princes krafni. Međutim, može se pripremiti na specijalan način tako da se peče u kalupu i tako zadrži oblik kalupa. Ova vrsta pripreme hrustavog tijesta je novijeg datuma i pruža nove mogućnosti estetike ove hrskave slastice. Kako napraviti Pâte à choux i ispeći ga u kalupu, kako napraviti punjenje i ispuniti ga, te posebne načine ukrašavanja naučit ćete na ovom masterclassu” – navela je Alabanda.

Siječanjska je tema subotnjih master classova Tereze Alabande je LJUBAVNE SLASTICE VALENTINOVA kako bi iznenadili partnera vlastitim profesionalno napravljenim slasticama . Pravit će se monoporcije i tart u obliku srca, a i sve dekoracije bit će u duhu Valentinova.

ARTISAN KRAFNE I BRIOCHE NA NEKOLIKO NAČINA, kao što smo već spomenuli, održat će se 17.i 18.2. (subota), a mekane, gurmanske i aromatične krafne će se zamijesiti prvi dan masterclassa, a pržiti drugi dan. Naučit ćete sve o brašnu za ovu slasticu, kako ih oblikovati i pravilno pržiti. Osim toga priopremat će se različita punjenja; slastičarska krema, ukusni ganache, kuhati će domaći džemovi i podići krafne na novu razinu. A uz to ide i brioche.

“Znate onu izreku “neka jedu kolače”? Navodno ju je izgovorila francuska kraljica Marie Antoinette kada su joj rekli da su njeni podanici toliko siromašni da nemaju ni kruha. Ono što je malo poznato, međutim, je da je točna njena izjava bila “neka jedu brioche”! Brioche je izuzetno bogato dizano tijesto s velikim udjelom maslaca što ga čini posebno mekanim, ukusnim i daje nam mnoge mogućnosti. Brioche možemo koristiti za izradu slanih i slatkih zalogaja, a kako ga upotrijebiti na više različitih načina naučit ćete na ovom masterclassu. Bit će tu nadjeva od čokolade, džemova, oraha, maka i različitih načina oblikovanja ovog tijesta” – dodala je Alabanda.

Posljednji Terezin Master Class predstojeće sezone zakazan je za 22. travnja, a tema su NAJLJEPŠI DESERTI S JAGODAMA (torta, entremet, čašice).

“Jagoda je kraljica voća okusom i izgledom, a također nagoviješta dolazak ljeta. Slastice od jagoda su posebne, privlačne oku i nepcu, tako da ćemo na ovom masterclassu praviti nekoliko slastica s ovim slasnim voćem. Prva od njih je torta od jagoda s kremom od vanilije. Slijedi entremet od jagoda i Dulcey čokolade, te desert u čašama s ovim slasnim voćem” – kazala je Alabanda, nekadašnja diplomirana violinistkinja koja se usavršavala i na “Barry Callebaut Chocolate Academy” u Wiezeu u Belgiji te postala jedna od jedne vodećih domaćih pastry chefica.

Istaknimo da je Tereza, između ostalog, radila vrhunske slastice u hotelu sa sedam zvjezdica Burj Al Arab u Dubaiju, kao i u splitskoj slastičarni Crème de la Crème. Godinama je pastry edukator, piše članke vezane i promovira nove trendove domaćeg slastičarstva, posebice kroz svoju web stranicu Pastry Maestra. https://pastrymaestra.com/

15.10. 2022. (subota) “SLATKA JESEN” – entremets od jabuka i krušaka – 1.507 kn (200 eur)

12.11. 2022. (subota) CHOUX U KALUPU – 1.507 kn (200 eur)

28.11. 2022. (ponedjeljak) – 3.12. 2022. (subota) ČOKOLADNI TJEDAN – 7.158 kn (950 eur)

21.1. 2023. (subota) LJUBAVNE SLASTICE VALENTINOVA – monoporcije, tart – 1.507 kn (200 eur)

17.2. (petak) i 18.2. 2023. (subota) ARTISAN KRAFNE I BRIOCHE NA NEKOLIKO NAČINA – 1.884 kn (250 eur)

22.4. 2023. (subota) NAJLJEPŠI DESERTI S JAGODAMA (torta, entremet, čašice) – 1.507 kn (200 eur)

PRIJAVE:

Slastičarski Master Classovi

Scroll to Top