Na radionici jela od woka iskušali smo Harissu, Kotanyijevu začinsku mješavinu koja otkriva čari Maroka…od priče do recepta

održano 13. svibnja, ŠKMER Kuharska Akademija

Wok kroz kontinente bila je tema naše radionice kuhanja četvrtkom, a i prigoda pokazati kako ovim drevnim i zdravim načinom obrade hrane koji se koristio i prije dvije tisuće godine u kineskoj Han dinastiji, mogu pripremati jela sa svih strana svijeta. Pod vodstvom Drage Mandića polaznici su pripremali po kineski brancina u woku i sečuansku govedinu. Bile su tu tajlandska receptura za curry s piletinom i kokosovim mlijekom, aromatične školjke (vongole) na srednjoamerički način, kao i samoborski kotlet kako bi pokazali da se i domaća jela mogu se sasvim dobro pripremiti ovim načinom.

Iskušali smo po prvi put Kotanyijevu začinsku mješavinu Harissu – Secrets of Morocco s junetinom kako bih vam približili okuse sjevera Afrike. Harissa je, dodajmo, vatreno-ljuta mješavina chilija, češnjaka, korijandera, paprike, morska sol jodirana i kumina koja oplemenjuje meso, umake, couscous, grahorice. Radionicu smo zaključili izvrsnom južnoazijskom delicijom Goreng Pisang (prženim bananama) sa sladoledom.

U nastavku darujemo vam recet s Harrisom.

Recept: Mesne okruglice u Harissi (Maroko, sjeverna Afrika)

OKRUGLICE:

500 g mljevene junetine

1 crveni luk

maslinovo ulje

3 žlice peršina

1 jaje

3 žlice krušnih mrvica

sol, papar

Nasjeckajte na sitno luk i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte ustinjeni peršin, krušne mrvice i povežite jajem. Dodajte smjesu u mljeveno meso, začinite i dobro izmješajte. Oblikujte kuglice i naglo ih popržite u dubokoj posudi, najbolje woku. Izvadite pržene kuglice i čuvajte na toplom.

UMAK:

1 luk

1 paprika

maslinovo ulje

žlica koncentrata rajčice

500 ml pasate ili sjeckana rajčice

sok 1 limuna

1 žlica Harisse

začina 1 žlica

vlasac po želji

Nasjeckajte luk i papriku, pa popržite na ulju. Dodajte koncentrat rajčice, pa kad se malo uprži, podlijte limunovim sokom. Dodajte passatu ili sjeckanu rajčicu, malo vode, pa kratko prokuhajte. Začinite s Harissom, pa vratite mesne kuglice u umaK. pirjajte uz povremeno miješanje 20-tak minuta. Po potrebi dodajte još začina.

Poslužite uz kruh ili kuhanu rižu, posuto sjeckanim peršinom ili vlascem.

Scroll to Top