održano 13. svibnja, ŠKMER Kuharska Akademija
Wok kroz kontinente bila je tema naše radionice kuhanja četvrtkom, a i prigoda pokazati kako ovim drevnim i zdravim načinom obrade hrane koji se koristio i prije dvije tisuće godine u kineskoj Han dinastiji, mogu pripremati jela sa svih strana svijeta. Pod vodstvom Drage Mandića polaznici su pripremali po kineski brancina u woku i sečuansku govedinu. Bile su tu tajlandska receptura za curry s piletinom i kokosovim mlijekom, aromatične školjke (vongole) na srednjoamerički način, kao i samoborski kotlet kako bi pokazali da se i domaća jela mogu se sasvim dobro pripremiti ovim načinom.
Iskušali smo po prvi put Kotanyijevu začinsku mješavinu Harissu – Secrets of Morocco s junetinom kako bih vam približili okuse sjevera Afrike. Harissa je, dodajmo, vatreno-ljuta mješavina chilija, češnjaka, korijandera, paprike, morska sol jodirana i kumina koja oplemenjuje meso, umake, couscous, grahorice. Radionicu smo zaključili izvrsnom južnoazijskom delicijom Goreng Pisang (prženim bananama) sa sladoledom.
U nastavku darujemo vam recet s Harrisom.
Recept: Mesne okruglice u Harissi (Maroko, sjeverna Afrika)
500 g mljevene junetine
1 crveni luk
maslinovo ulje
3 žlice peršina
1 jaje
3 žlice krušnih mrvica
sol, papar
Nasjeckajte na sitno luk i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte ustinjeni peršin, krušne mrvice i povežite jajem. Dodajte smjesu u mljeveno meso, začinite i dobro izmješajte. Oblikujte kuglice i naglo ih popržite u dubokoj posudi, najbolje woku. Izvadite pržene kuglice i čuvajte na toplom.
1 luk
1 paprika
maslinovo ulje
žlica koncentrata rajčice
500 ml pasate ili sjeckana rajčice
sok 1 limuna
1 žlica Harisse
začina 1 žlica
vlasac po želji
Nasjeckajte luk i papriku, pa popržite na ulju. Dodajte koncentrat rajčice, pa kad se malo uprži, podlijte limunovim sokom. Dodajte passatu ili sjeckanu rajčicu, malo vode, pa kratko prokuhajte. Začinite s Harissom, pa vratite mesne kuglice u umaK. pirjajte uz povremeno miješanje 20-tak minuta. Po potrebi dodajte još začina.
Poslužite uz kruh ili kuhanu rižu, posuto sjeckanim peršinom ili vlascem.