Najesen kreće i novi ciklus radionica “Želim jesti zdravo!” kojima se promiču zdrave prehrambene navike djeci i mladima

“Želim jesti zdravo!” provodi se 14 godina u ŠKMER Kuharskoj Akademiji, a ovaj projekt temelj je i polazna točka za čitavu paletu drugih programa za djecu i mlade usmjerenih na razvijanje zdravih prehrambenih navika i stjecanja vještina u kuhinji koje Šefovi mediteranskih i europskih kuhinja razvijaju posljednjih godina. Novi ciklus radionica projekta “Želim jesti zdravo!“ održavat će se od rujna do studenog 2022. godine, a organiziran je za djecu od 6 do 18 godina kojima će profesionalni kuhari na zanimljiv način predstaviti zdrave namirnice, posebice one iz dalmatinske kuhinje.

“Osiguranje i povećanje kvalitete života i zdravlja najmlađih sugrađana strategija je koju udruga ŠKMER provode kroz program Želim jesti zdravo!. Od 2008. godine kroz radionice mladi polaznici uče osmisliti, oblikovati i proizvesti ukusna jela, organizirati rad svog tima i kuhinje u cjelini – isprva u kontroliranim uvjetima ŠKMER Akademije, a sutra već u svojoj obitelji, prijateljskom i radnom okruženju. Program “Želim jesti zdravo!” raste i iz sebe je već iznjedrio odlične programe po uzrastima, interesima i mogućnostima djece i mladih kao što su Mali Chef, Junior Chef, Kuhanje je đir te najnoviji Recept za sportski uspjeh!, programa usmjeren potrebama djece i mladih koja se aktivno bave sportom” – istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Kuharske Akademije.

Projekt “Želim jesti zdravo!” i ove godine dobio je za održavanje radionica potporu Grada Splita te donaciju tvrtke Split parking. Na njima će djeca i mladi učiti prepoznavati i odabirati zdrave namirnice, samostalno kuhati jela, te na pravilan način razvrstavati otpad koji nastaje za pripreme jela prema zero waste konceptu (što veća iskoristivost namirnica, manje otpada u kuhinji).

“Radionicu započinjemo tako da se predstave namirnice koje se koriste na radionici. Nakon prezentacije namirnica i propitivanja djece i mladih što znaju o njima, polaznici radionice dobivaju pribor za izradu jela; pregače, daske za sjeckanje, pribor za guljenje krumpira, kuhače, zdjele i sl., te započinju s kuhanjem. Kuhari s djecom i mladima kroz razgovor i igru uz kuhanje razvrstavaju i otpadnu ambalažu u spremnike za razvrstavanje otpada te se tako od najranije dobi stvaraju cjeloživotne navike u postupanju s otpadom” – navela je Nives Delić, voditeljica ovog projekta.

Cilj projekta je uvođenje zdravih namirnica u svakodnevnu prehranu mladih polaznika, te smanjiti konzumaciju nezdrave (fast food) hrane. Također, kroz radionice se uči o pravilnom odabiru i kombinaciji namirnica, utječe na poboljšanje zdravlja korisnika, usvajaju se zdrave navike i razvija osjećaj važnosti osobnog doprinosa u timu prilikom pripreme kvalitetnog, ukusnog i zdravog obroka.

Više o svemu na linku:

Radionice za djecu i mlade

Scroll to Top