NUTRICIONISTICA DRAGANA OLUJIĆ: Suradnja sa ŠKMER-om i OŠ “Domovinske zahvalnosti” iz Knina sinergija je kuharstva i nutricionizma koja se gradi dalmatinskom kuhinjom

U sklopu EU projekta “Osnovna škola Domovinske zahvalnosti” (UP.02.1.2.01.0011) u provedbu edukacije za stručnjake uključila se poznata splitska nutricionistica Dragana Olujić. Ova multidisciplinarna radionica donijela je najnovija saznanja o najzastupljenijim namirnicama dalmatinske kuhinje te su sudionici analizirali nutritivne vrijednosti pojedinih namirnica i pripremljenih jela na radionici u ŠKMER Akademiji. Dragana Olujić je, dodajmo, magistra nutricionizma te predavačica na Kineziološkom fakultetu i Medicinskom fakultetu u Splitu. Specijalistica je za prehranu sportaša, pa je od 2017. godine službena nutricionistica HNK Hajduk Split, a godinama i Hrvatske jedriličarske reprezentacije. Dragana je dobitnica priznanja za doprinos sportskom uspjehu na Olimpijskim igrama 2012. godine.

Uključivanje nutricionista u rad ŠKMER-a zapravo je jedan prirodan spoj gledajući trendove sinergije kuharstva i nutricionizma u modernom vremenu. Dalmatinska, točnije mediteranska kuhinja nalazi se kao osnovna dijetoterapijska preporuka u prevenciji, a i u tretiranju različitih oboljenja. Kuhanje već dugo nije puki servis organizma. Kako se razvija i napreduje uvođenjem odgovornog pristupa u svim fazama pripreme jela tako se sve više poštuje i sinergija nutrijenata u jelima. Nas rad je prepoznat kao ozbiljan i stručan, pa mi je stoga velika čast bila prihvatiti ovu suradnju” – istaknula je Olujić.

Kako smo ranije pisali, kroz projekt “OŠ Domovinske zahvalnosti” ŠKMER je u veljači započeo edukacije za učenike i djelatnike te škole iz Knina. Projekt također nosi ime kao i škola, a zadaća ŠKMER-a je djelatnike i učenike 7. i 8. razreda obučiti radu u profesionalno opremljenoj kuhinji s iskusnim chefovima, upoznati ih s gastronomskom tradicijom cijele Dalmacije i razviti im kulinarske vještine, a sve kako bi se potaknula kreativnosti kod djece, učilo o namirnicama i prehrambenim i vrijednostima s naglaskom na zdravlje. Kako bi se priča nutricionistički posve zaokružila u projekt je uključena Dragana Olujić.

Dalmatinska kuhinja ima sve ono sto zahtijevaju smjernice i standardi dobre i prikladne prehrane. Medij za pripremu hrane uglavnom su voda i maslinovo ulje. Ono je samo po sebi iznimno nutritivno vrijedno jer je nezamjenjiv izvor esencijalnih masnih kiselina, dakle masti koje se ugrađuju u naše stanice u izvornom obliku. Kao takve ne možemo ih stvoriti nego ih moramo pojesti i kao takve koristiti kao gradivni materijal. Ako pogledamo gastronomske zahtjeve, Mediteran nudi u ovom smislu i čitavu paletu različitih okusa i vrsta ulja dobivenih od čitavog spektra sorti koje se uzgajaju u Dalmaciji. Osnovne sirovine za pripremu jela su toliko raznovrsne da teško je pronaći jedno mjesto na planeti gdje se može pronaći toliko različitog voća i povrća, a da sadrže sve sto organizmu treba. Ribe ima u izobilju usporedimo li Mediteran s ostalim krajevima svijeta, a obilujemo i nizom vrsta orašastih plodova i sjemenki. Možda malo kaskamo s ponudom mesa, ali to vrijedi samo za Dalmaciju jer ostale mediteranske zemlje taj problem nemaju. Ako to sve pretvorite u kreativna jela posredstvom dobrog i educiranog kuhara, usudila bih se reći da imamo “zlatnu žilu”. Dakle, dalmatinska kuhinja ima sve, i makro i mikro ali i fitonutrijente. Ako se dobro uplanira u jelovnik, svaki obrok u danu može biti mali “lijek” – kazala je ova nutricionistica.

Dragana Olujić je i direktorica tvrtke Nutricionist čija je osnovna djelatnost prehrambeno savjetovanje s ciljem korekcije postojećih prehrambenih navika kroz koju se bavi konzaltingom u promociji dobre prehrambene prakse za mala i velika poduzeća Od individualnih sportaša možemo izdvojiti njezine suradnje s atletičarkom Blankom Vlašić, tenisačem Matom Pavićem, jedriličarem Tončijem Stipanovićem, plivačem Marinom Mogićem, bosanskohercegovačkim atletičarom Amelom Tuka. Osim toga, autorica je nekoliko stručnih publikacija i knjiga, a trenutno dovršava doktorski studiju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

 

https://www.gastrobajter.com/

Scroll to Top