Nutricionistička radionica Dragane Olujić: Od kombinacija koje sprječavaju tumore i liječe srce do pripreme leće “a la bolognez”

održano 29. rujna, ŠKMER Kuharska Akademija

“Brokula i rajčica utječu na sprječavanje tumora prostate, a rajčica uz ulje pojačava antioksidativno djelovanje likopena, iznimno ljekovitog sastojka rajčica. Kombinacija kurkume i crnog papra dovodi do toga da piperin iz papra potiče kurkumin te postaje 1000 puta djelotvorniji na ljudsko zdravlje” – uputila nas je, između ostalog, magistra nutricionizma Dragana Olujić na prošlotjednoj nutricionističkoj radionici za članove ŠKMER-a.

Olujić je javnosti poznata po širokom spektru profesionalnih sportaša kojima osmišlja prehranu, pa je tako i službena nutricionistica Hajduka i Jedriličarske reprezentacije Hrvatske. U ŠKMER-u održala je radionicu o sinergiji gastronomije i znanosti o prehrani, a uputila je 20-ak članova udruge, većinom chefova, o mikronutrijentima (vitamini i minerali ) i makronutrijentima (ugljikohidrati, bjelančevine, proteine), te kako kombinirati spomenute skupine u namirnicama za optimalan učinak prehrane na ljudsko zdravlje.

Olujić ističe kako baza prehrane trebaju biti voće, povrće i mahunarke, koje za razliku od ostalih namirnica obiluju vitaminima, mineralima, dovoljnom količinom ugljikohidrata, masti i bjelančevina, ali i fitonutrijentima odnosno “ljekovitim dijelovima hrane”. Sva ostala hrana jednako je prihvatljiva, no ne smije dominirati u odnosu na spomenute tri skupine.

“Danas se bavimo razlikovanjem makronutrijenata, koje jedini nose energiju tijelu, od mikronutrijenata kao što vitamini, minerali, fitonutrijenti i voda, a kalorija uopće nemaju. No, ti sastojci su u tijelu važni jer omogućuju reakcije spremanja energije, kao i oslobađanje energije te razgradnje u tijelu. Ako nedostaje mikronutrijenata kemijske reakcije u tijelu neće se odvijati kvalitetno i temeljito, stoga organizmu treba osigurati svega u dovoljnoj količini. Recimo, ljudi kojima imaju problema s tjelesnom težinom ne jedu dovoljno mikronutrijenata da im potiču metaboličke reakcije kako treba, osim one “najjeftinije” i najjednostavnije, a to je pospremanje u energije masno tkivo” – naglasila je Olujić.

Dodala je kako hrana visoke energetske gustoće, poput hamburgera, imat će manji kalorijski učinak na tijelo, ako uz njega poslužimo veće količine povrća u kojem se nalazi minerali, vitamini, fotonutrijenti i vlakna.

“Vlakna će u organizmu nabubriti i staviti jednu blokadu u unutrašnjosti crijeva i neće se sve povući svu tu energiju u krvotok iz hrana visoke energetske gustoće, nego ćemo je preraditi i izbaciti probavom van. Imamo i vlakna koja će se otopiti u vodi te će se sadržaj puno brže kretati kroz crijeva. Makronutrijenti, kao što su recimo, špageti imaju 221 kilokaloriju u jednom serviranju, grah 112 , a rajčica samo 16 kcal po serviranju. No, ne može jedno bez drugog, jer sve te namirnice nude nešto drugo za organizam” – kazala je Olujić.

Nakon teorijskog dijela, sudionici radionica dobili su zadatak da u sat vremena naprave “leće a la bolognez” i posluže s prilogom, a s time da jelo je moralo imati manje energetske gustoće, a što veće nutritivne vrijednosti.

LEĆA A LA BOLOGNEZ

Radi se o jelu iznimno velike nutritivne gustoće, a u jednom serviranju leće nalazi se čak 17 g vlakana, što je vise od 50 % dnevnih potreba.

sastojci za 2 osobe

100 g leće

20 g žutog luka

50 g mrkve

50 g celera

50 g rajčica

1 žlica crnog vina

1 žlica maslinovog ulja

peršin, sol, papar, lovor

150 g celera

150 g mrkve

PRIPREMA:

Umak od leće

Na maslinovom ulju izdinstajte luk, pa dodajte usitnjeno povrće (povrće se može sitno nasjeckati ili naribati). Dodaje leću i začine, pa je dinstajte nekoliko minuta prije podlijevanja i ukuhavanja. Podlijevati se može povrtnim temeljcem, ali i vodom u koju se dodaju mljevene rajčice.

Jelo je gotovo kada se leća skuha

Prilog

Celer nasijecite na komade i skuhajte u vodi s mlijekom, a mrkvu kuhati u slanoj vodi. Kuhani celer procijedite i miksajte, a za dodatno jedinstvenu teksturu žlicom ga propasirajte kroz obično cjedilo. Gotove kreme mogu se pomiješati ili servirati odvojeno. Jelo pospite pečenim sjeckanim bademima.

Scroll to Top