OD PRIČE DO RECEPTA: Vege radionica na kojoj smo se sladili falafelom i čokoladnim mousseom s aquafabeom

održano 3. lipnja 2020., ŠKMER-ova Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Prva radionica veganske kuhinje za ljubitelje kuhanja u Kuharskoj Akademiji bila je prilika da se upoznamo sa slanutkom kao bazom za sva sljedove jela u obroku, pa čak i za deserte. Vodila ju je Ivana Surjan Mitrović, certificirana veganska kuharica i voditeljica YouTube kanala Mama Veganka. Donosimo vam dva zanimljiva recepta s radionice koji vam mogu poslužiti za goste vegane u vašem lokalu; falafel s kus-kusom i veganskim tartar umakom te čokoladni mousse od aquafabe (vode u kojoj se kuhao slanutak). Dakako, ovakva radionica nije mogla proći bez vrhunskih proizvoda naših koprivničkih partnera Sana delikatese poput njihovog tahinija.

Aquafaba, tekućina u kojoj su se kuhale mahunarke poput slanutka, smatra se najzdravijom i najpristupačnijom zamjenom za jaja što je čini nezaobilaznom u vegetacijskim desertima, kao i u zdravoj prehrani općenito jer nema kolesterola. Popularizirao ju je i njezine brojne benefite otkrio 2014. godine Francuz Joël Roessel, a zatim je primjenu usavršio američki veganski stručnjak Goose Wohlt. Prema analizi Norveškog instituta za istraživanje hrane, aquafaba je prvenstveno sastavljena od škroba i proteina, a sadrži visoko vrijedni albumin, protein kojeg ima i u bjelanjku jajeta.

Ivana Surjan Mitrovic

Drugi recept koji smo vam priredili vezan je uz drevnu deliciju Bliskog istoka – falafel. Okruglice su to od slanutka ili boba sa začinima i popržene u dubokom ulju. Izvornost ove delicije predmet je prijepora, pa je pripisuju sebi Izraelci, Palestinci, Libanonci, Jemenci… Kako bilo, falafel se pokazao odličnom zamjenom okruglicama od mesa u lepinji diljem zapadnih zemalja gdje je stigao migracijama stanovništva Bliskog istoka. Ove okruglice mogu se peći u pećnici na 220ºC, ako ih poprskate uljem. Gotove su kad dobiju zlatno-smeđu boju, a možete ih poslužiti uz tahini Sane delikatese.

Gastrobajter

ČOKOLADNI MOUSSE OD AQUAFABE – RECEPT IVANA SURJAN MITROVIĆ

sastojci:

100 ml aquafabe (voda u kojoj se kuhao slanutak)

100 g šećera

½ žličice vinskog praška za pecivo (cream of tartar)

150 g tamne čokolade

Najprije otopite čokoladu na pari. Aquafaba mora biti dobro ohlađena u hladnjaku, a zatim je u uspite zdjelu i izmiksajte dok ne dobijete pjenu. Dodajte joj vinski prašak za pecivo i nastavite miksati. Kad je pjena čvrsta, dodajite šećer jednu po jednu žlicu (da ne izbijemo zrak). Miksajte dok se šećer potpuno ne otopi i snijeg od aquafabe postane čvrst i sjajan. Trećinu snijega umiješajte u čokoladu koju ste otopili, pa se počela hladiti, a zatim uspite polagano i ostatak. Bitno je da ne miješate predugo i prejako kako ne bi izbili sav zrak iz smjese. Stavite mousse u hladnjak da se stisne.

FALAFEL S KUS-KUSOM I VEGANSKIM TARTAR UMAKOM – RECEPT IVANA SURJAN MITROVIĆ

sastojci za falafel:

200 g suhog slanutka (namočenog preko noći)

pola luka

4 režnja češnjaka

četvrtina šalice nasjeckanog peršina

1,5 žličica soli

1 žličica kima

Pola žlice sjeckanog korijandera

žlica limunovog soka

litra ulja za prženje

Priprema:

Sve sastojke (osim ulja za prženje) stavite u multipraktik i miksajte dok se sastojci ne usitne i sjedine, ali ne do razine pirea, jer dobro je da ostane sitnih komadića. Stavite smjesu u frižider na pola sata. Oblikujte kuglice vlažnim rukama i stavite ih peći u duboko vruće ulje na oko 5 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.

Kus-kus:

2/3 šalice kus-kusa

šalica vode

žlica maslinovog ulja

žličica soli

Priprema: Zagrijte posoljenu vodu do vrenja. Prelije njome kus-kus i dodajte žlicu maslinovog ulja. Promiješajte i ostaviti na 5 minuta. Voda će se potpuno upiti u kus-kus. Otklopite ga i dobro razrahlite vilicom.

Vege tartar umak:

1 žličica soli

100 ml sojino mlijeko bez šećera

1 žlica senfa

1 žlica limunovog soka

200 ml suncokretovog ulja

1 velika žlica kapara

100 g kiselih krastavaca

1 žlica suhog peršina ili korijandera

Prstohvat vlasca

Prstohvat crne soli (po želji)

Priprema:

U blender stavite sojino mlijeko bez šećera, senf, limunov sok i sol. Dobro izmiksajte i dok blender radi u tankom mlazu ulijevajte ulje dok se majoneza ne stisne. Staviti smjesu u frižider (ako se majoneza zagrijala od blendanja). Sitno nasjeckajte kisele krastavce i kapare. Dodajte ih u majonezu s peršinom, korijanderom, vlascem i sve dobro promiješajte.

Scroll to Top