Održan I. Grand Gourmet – natjecanje konobara, barmena i restorana

Ovogodišnji „GRAND GOURMET“ održan je od 03.11 do 08.11.2015. u Makarskoj u organizaciji Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija i t suorganizaciji grada Makarska, TZ Makarska i hotela Meteor.  Na festivalu je sudjelovalo preko 100 sudionika iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Češke i Mađarske. Sponzori manifestacije su bili Jaminica, Brugal, Centaurus, Apfel, restoran Kadena, mesnica Škokić, pršutana Voštane, Hausbrant, čajevi Ronnenfeld, PPD Croatia, Paško likeri, Monin, vinarija Grabovac, Badel, vinarija Bura, PZ Svirče, Vino like, Scandinavian Tabacco Group i tvrtka Kotanyi.

Prvi dan je nove, a već prepoznate manifestacije Grand Gourmet je započeo ekskluzivnom radionicom Wine Academy pod vodstvom Siniše Koceića. Na ovoj su radionici sudionici učili o vinima i načinima degustacije vina kao osnovnim alatom za poznavanje, preporuku i rad s vinom. Poslužila su se hrvatska vina, te su gosti iz Hrvatske i inozemstva saznali među ostalim i koje se hrvatsko vino pije na britanskom dvoru.
IMG_7804 IMG_7807  IMG_7843

Edukacija kreiranje doživljaja za goste dočarala je prepunoj dvorani kako zadovoljiti i oduševiti gosta u raznim prilikama. Maestro Tonči Drlje dobio je priliku prezentirani svoja visoko profesionalna znanja i djelić prenijeti ugostiteljima i učenicima splitske Turističko-ugostiteljske škole koji su autobusom popunjenim do posljednjeg mjesta stigli u Makarsku željni novih znanja i odmjeravanja snaga na Školskom natjecanju konobara.

IMG_7864     IMG_7865
IMG_7950   IMG_8027

Natjecanje je vodio mr. Dragan Todorović, te su među najboljima briljirali najsjajnije zvijezde:grand_gourmet_ucenici031115_001

 1. Mjesto Paula Rinčić, Turističko-ugostiteljska škola Split, Hrvatska
 2. Mjesto Marija Gruišić, Turističko-ugostiteljska škola Split, Hrvatska
 3. Nataša Šerić, Ugostiteljsko-turistička škola s domom učenika Vrnjačka Banja, Srbija

Čitavo poslijepodne festival kave je okupio brojne znalce, ljubitelje i zainteresirane za način pripreme vrhunskog čarobnog napitka i sve IMG_7825koji su se sa zanimanjem i oduševljenjem divili majstorima Latte arta – umjetnosti crtanja pjenom na kavi. Isti su učili u interaktivnoj radionici kako postići vrhunski rezultat u pripremi kave, kako crtati po kavi i kako kavu ispravno poslužiti – i to upravo s prirodnom izvorskom vodom kao perfect match s kavom. Svi sudionici su potom sami pripremali kavu i napitke od kave, kušali pripremljeno i okušali se u iscrtavanju kave.
Zbog velikog interesa, već danas znamo da slijedeće godine u sklopu Grand Gourmeta organiziramo i natjecanje toliko cijenjenih i našem ugostiteljstvu potrebnih vrsnih barista!IMG_8078

Drugi dan Grand Gourmeta uistinu smo se probudili predavanjem o kavi i radionicom kave. Sudionici su nakon jučerašnjeg vrlo atraktivnog festivala kave u kojem su vježbali praktične vještine, jutros učili o povijesti kave, porijeklu, vrstama, posebnostima i kemijskom sastavu. Učili smo i o idealnoj kavi i kako je prilagoditi gostu – da bude savršena – i upravo premaši očekivanja gosta. Predavanje je potpisao i realizirao Marko Vignjević, a puno novih znanja i okusa stiglo je u Hausbrandt bojama – renomiranom i od znalaca posebno cijenjenom brandu! Na kavu se idealno naslonila radionica i prezentacija Aqua sommeliera. Zašto ne, kad nam je voda toliko važna, potrebna i nezamjenjiva –  ne smijemo zaboraviti da u Hrvatskoj imamo najbolje u svijetu, a danas nas je inspirirala Jana! Profesor Dragan Todorović poklonio je svim sudionicima odlično i suvremeno predavanje Suvremeni trendovi u posluživanju, a pohvaljujemo hotelijere Turističko – ugostiteljske škole Split koji su dvoranu ispunili do posljednjeg mjesta. Prezentirani su i noviteti koji su upravo prošli mjesec lansirani kao naj u svijetu posluživanja te su kao takvi izazvali posebnu pozornost.
IMG_8086 IMG_8088
Današnje predavanje Internetom do gostiju obradilo je najučinkovitije metode internet marketinga za ugostitelje i hotelijere. Kod prvih naglasak je stavljen na recenzije te kako se što bolje pozicionirati na internetu uz pomoć istih, dok je kod drugih detaljno objašnjen internet marketing u praksi na primjeru popunjavanja last minute termina.
Predavačice Tanja Vuković i Marina Kovačević su ujedno i autorice prve knjige o oglašavanju na internetu u turizmu Internetom do gostiju.

Na prvom Grand Gourmetu započelo je prvo natjecanje konobara u prvim natjecateljskim kategorijama:   
1. Priprema tatar bifteka
2. Rezanje pršuta
3. Prezentacija i posluživanje vina

IMG_8108 IMG_8131 IMG_8183
Predsjednik žirija Tonči Drlje se pobrinuo da sve sirovine za rad budu vrhunske kvalitete, da stručni žiri slijedi najnovije kriterije ocjenjivanja, te znatno doprinio da natjecatelji pokažu svoje znanja, vještine i kvalitetnu pripremu. Ovaj dio natjecanja bio je posebno zanimljiv medijima, u njemu je uživala publika ali i svi oni koju su imali prilike kušati tatar bifteke, po zanatu izrezan pršut i u pravo poslužena i sommelierski poslužena i prezentirana vina. Klaonica Škokić se pobrinula da neposredno prije natjecanja pripremi meso za najatraktivniju kategoriju natjecanja.

Senzacionalna edukacija o čajevima by Marko Vignjević & Ronnenfeld. Koja ja to mistična biljka taj čaj, zašto ga trebamo, zašto ga volimo, gdje uspijeva, kako se tretira, kako od njega dobiti savršen proizvod, pa potom prezentirati gostu i poslužiti kao dragocjen i blagotvoran po zdravlje, cijenjeni napitak? Marko kao vrhunski znalac o čajevima toliko je željan prenijeti svoja znanja, da bi, kad bi se njega pitalo, edukacija o čajevima trajala do slijedećeg dana. Ali svi polaznici su suglasni – isplatilo se i došli bi opet i ponovili sve i tražili još. Nedjeljka Jurin – predavanje ljekovita zelena glina – privukla je pripadnice “ljepšeg” spola, ali oduševila svih redom – ugostitelji i bonkulovići su otkrili kako lakše uživati u slasnim zalogajima. Dobitnica zlatne medalje na Agro Arka 2015, predstavila je način konzumacije kuglica od zelene ljekovite gline – a čime se izbjegavaju moguće reakcije IMG_8236na hranu koju teže podnosimo – pa možemo više uživati u najdražim delicijama. Važno je da je sve u potpunosti prirodo, ali i novo, te postavlja nove trendove.
Humanitarna večera za udrugu Sunce okupila je štićenike Udruge, sudionike Grand Gourmet-a i ljude dobre volje sa zajedničkim ciljem. Prikupili smo značajna sredstva. Hvala hotelu Meteor, vinariji Grabovac, Jamnici, Festivu, Redku, hotelu Osejava, Ivani Prodan, Miri Mustapić i OPG Livr.

Treći dan Grand Gourmeta krenuo je punim plućima pripremom tatar bifteka u režiji Tonča Drlje, a s punom IMG_8315pozornosti pratili su radionicu učenici srednjih škola iz Vrgorca i Makarske. Okušali su se u miješanju tatara i degustirali pripremljeno. Nakon tatar bifteka, došao je red na edukaciju s radionicom flambiranja glavnog jela i deserta. Prefine delicije su se spremale pod budnim okom Dragana Todorovića, a na zadovoljstvo svih sudionika koji su uživali u demonstraciji, mirisima i okusima. Jamnica – mineralna voda kao izuzetno vrijedna nadopuna jelu u službi zdravlja, tema je radionice kojom je nutricionistica Maša Katić dobila veliku pozornost i koju smo upijali bez daha. Uistinu su blagodati prirodne mineralne vode toliko brojne, da nam se čini da su bezbrojne.

Na prvom Grand Gourmetu nastavilo se natjecanje konobara po kategorijama:
1. Rasijecanje voća kod stola gosta
2. Filiranje ribe
IMG_8326 IMG_8350 IMG_8345

Za kategoriju filiranja ribe, Centaurus je osigurao prvoklasne komade, a kuhari SKMER-a ih pripremili s malim zamkama kao dodatni izazov i testiranje konobarima.

Na kraju su proglašeni pobjednici, a najbolje su bile opet dame (kao i na školskom natjecanju konobara).

 1. Mjesto Katarina KubaIMG_8475 IMG_8508
 2. Mjesto Iva Pavić
 3. Mjesto Dejan Ančić

Natjecateljice i natjecatelji su u konobarskim kategorijama osvojili ukupno 5 zlatnih, 4 srebrne i 7 brončanih medalja, a posebno s veseljem su primljene atraktivne financijske nagrade koje je osigurala Jamnica.

Natjecanje restorana je bilo još kompleksnije jer su se kao tim natjecali konobar i kuhar, te su kao tim i ocjenjivani. IMG_8371Danas su svoje specijalitete i birana vina, sve u četiri slijeda, predstavili pred žirijem, publikom i medijima makarski ugostiteljski restorani: Biokovo, Jež, Kalalarga i Osejava.
Predsjednik žirija Željko Neven Bremec nije imao lak ni jednostavan posao – trebalo je istim kriterijem ocijeniti potpuno različita jela, redoslijed jela, prezentaciju i posluživanje jela i vina, te funkcioniranje tima. Mediji su ovaj dio jedva dočekali – pa je bilo puno bliceva i kamera koje su željele zabilježiti što više detalja.

Natjecanje u flairu je bilo dočekano s puno zanimanja jer su vještine potrebne za Flair, mnogim barmenima još uvijek IMG_8500nedostižne i predstavljaju visoku stepenicu u svijetu specijaliziranih barmena. Najbolji je bio Tomislav Biluš iz Vodica, slijedio ga je Josip Lucović iz Zagreba, a treće mjesto je osvojio Vitomir Sluga iz Mostara. Okitili su se nagradama Aperola, Camparija, Tanqueraya i Jamnice. Izvrsnu dalmatinsku večeru su pripremile vrijedne ruke hotela Meteor, a Badel osigurao vina PZ-a Svirče. Za odličnu zabavu pobrinuo se Festivo bend koji nam se čini da pomiče granice mogućeg kad je riječ o postizanju perfektne atmosfere i zabave za sve goste.

Četvrti dan Grand Gourmeta je čitav rezerviran za restorane i sve o  koktelima! Mišel Posavac i Jakov Baloković uveli su u svijet koktela barmene, konobare i hotelijere, a Monin sastojci i atraktivne boje, inspirirali su nezaboravne IMG_8529kreacije u čaši. Potom je uslijedila radionica izrade dekoracija za koktele – pravih malih remek djela s potpisom Jure Vojkovića. Što je najvažnije za dekoraciju  koktela? Da je oku privlačna, svježa, jestiva i obavezno da ima poveznicu s čašom i koktelom uz koji se poslužuje. Jednostavan recept za uspjeh koji je zajamčen ukoliko je dovoljno vremena za pripremu dekoracije.

S izradom dekoracije za natjecatelje barmene u kategoriji Long Drink Classic započelo je prvo natjecanje barmena na prvom Grand Gourmetu. Voditelj, navijači, glazba, podrška poblike, ozbiljnost žirija i dobra atmosfera koja se uvijek s koktelima i povezuje rezultirali su i dodjelom nagrada za najbolje:

 1. Mjesto Antonija Jukić, Split
 2. Mjesto Mario Margaretić, DubrovnikIMG_8659
 3. Mjesto Ana Iličić, Dubrovnik

A nagrada za najbolji stručni rad u kategoriji Long Drink Classic je otputovala u ruke Boška Curića. Natjecateljice i natjecatelji su u barmenskoj kategoriji Long Drink su osvojili ukupno 5 zlatnih, 1 srebrnu i 1 brončana medalja i 13 diploma, a Coca-Cola Hrvatska i rum Brugal su najbolje nagradili atraktivnim financijskim nagradama.

Rakije i likeri Dalmacije ispričale su svoju povijesnu, proizvodnu i mirisnu priču s proizvodima Paško Likera (Paško Šuto), a okuse autohtonih namirnica u njima mogli su okusiti i oni koji do  sada nisu sreli limun, naranču, višnju, orah i rogač koje u ozbiljnoj proizvodnji učini da se proizvod likera pretvori, ni manje ni više, u likariju!

Učenici splitske i dubrovačke turističko ugostiteljske škole su sa svojim mentorima razgledali hotel, posjetili natjecanja i sudjelovali u baš svim edukacijama. Za svaku pohvalu!

IMG_8554Natjecanje restorana nas je ponovno oduševilo jer su se i danas kao pravi tim natjecali konobar i kuhar, te su kao tim i ocjenjivani. Danas su svoje specijalitete i birana vina, sve u četiri slijeda, predstavili pred žirijem, publikom i medijima: Hrvatski Mlin iz Praga, Galija iz Cavtata, Bukara iz Drvenika i Arkada iz Podstrane.
Ocjenjivački žiri u plavim bluzama ni ovaj put nije imao lak ni jednostavan posao – trebalo je istim kriterijem ocijeniti potpuno različita jela, redoslijed jela, prezentaciju i posluživanje jela i vina, te funkcioniranje tima. Publika koja je uživala u posluženom imala je puno pitanja i fantastičnih dojmova koje su međusobno dijelili i komentirali do sitnih noćnih sati – neki uz bend Festivo a capella, a neki uz odlične koktele u makarskom klubu Marineta.

Energetsku večeru su pripremile vrijedne ruke hotela Meteor,a podrum Belje na stolove donio autohtonu hrvatsku graševinu i poznati merlot.  Cijelu večeru je u ulozi sommeliera Siniša Koceić s dragim gostima razvijao priču o vinu.

Peti – finalni dan Grand Gourmeta donio je i generalog Grand Gourmet pobjednika u kategoriji najbolji restoran a u kojoj su se natjecali iz svakog restorana po jedan konobar i kuhar kao tim!

IMG_8691 IMG_8694 IMG_8703

Posebne nagrade zaslužili su:

 • Caffe restoran Bajamonti iz Splita – NAJBOLJE HLADNO PREDJELO I VINO
 • Hotel Biokovoi iz Makarske NAJBOLJE GLAVNO JELO I VINO
 • Konoba Kalalarga iz Makarske NAJBOLJI DESERT I VINO
 • Restoran Jež iz Makarske NAJBOLJE MODERNO JELO
 • Konoba Bukara iz Drvenika NAJBOLJA AUTOHTONA PONUDA JELA
 • Hotel Meteor iz Makarske – NAJBOLJE SLJUBLJIVANJE HRANE I VINA
 • Restoran Chorvatský Mlýn iz Praga NAJBOLJI PROFESIONALNI RAD
 • Restoran Arkada iz Podstrane NAJBOLJI SERVIS
 • Hotel Osejava iz Makarske NAJBOLJI ODNOS PREMA GOSTU
 • Studentski restoran Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno – matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo iz Novog Sada – NAJBOLJA USLUGA PREMA GOSTU
 • Konoba Galija iz Cavtata ATRAKTIVNOST I DOŽIVLJAJ GOSTA

U ukupnom poretku restorana slavili su:IMG_8740
1. MJESTO – Restoran Jež iz Makarske 
2. MJESTO – Restoran Chorvatský Mlýn iz Praga
3. MJESTO – HOTEL METEOR iz Makarske

Članovi stručnog žirija bili su: prof. Dragan Todorović, prof. Rafael Lozo, Hrvoje Zirojević, Marija Lulić, Ljiljana Kargotić, Goran Staničić; Iztok Legat i predsjednik žirija Željko Neven Bremec.

Posebno priznanje za svoj doprinos manifestaciji Grand Gouremet dobili su: gradonačelnik grada Makarske Tonči Bilić, direktor TZ Makarske Tonći Lalić, Vedran Ribarević direktor hotela Meteor – kao glavni domaćin manifestacije i Veljko Barbieri za poseban angažman u mentoriranju restorana s područja Makarske.

Dodijeli nagrada su nazočili stručni žiri, natjecatelji i grad Makarska ( gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika).

Tijekom današnjeg dana održale su se i slijedeće edukacije:
Maslinovo ulje  – Tijekom edukacije polaznici su od mr. sc. Jakše Rošina iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu mogli čuti osnovne informacije vezane uz prehrambenu i zdravstvenu vrijednost maslinovog ulja. Istaknuti IMG_8686su tehnološki postupci koji bi trebali rezultirati dobivanjem visokokvalitetnih ulja. Pjenušci i šampanjci pod vodstvom Siniše Koceića donijela je svim sudionicima „zvijezde u čaši“. Da bi dan začinili nezamjenjivim Kotanyi začinima i malom školom začina pobrinule su se Matija i Ksenija iz tvrtke Kotanyi, te znalački testirale prepoznavanje i karakteristike atraktivnih začina. Cigara Akademija pokazala nam je kako luksuzni proizvod poput vrhunskih cigara može biti dio ponude ugostiteljskog objekta, a potom su se najizdržljiviji sudionici Grand Gourmeta odlučili za sudjelovanje na tematskom Cocktail party u bazenu hotela Meteor.
Vinska priča protezala se kroz čitav dan od radionice Graševine, preko izleta u podrum vinarije Grabovac koji nam je na stol i u čašu donio Pošip i Žilavku, Sauvignon, Chardonne, Modro jezero reservu i pjenušac do Peljeških senzacija crvene boje s potpisom Marije Mrgudić (Bura).

 sponzori i organizatori

Scroll to Top