Održane ŠKMER-ove stručne radionice za profesionalne kuhare i nastavnike Varaždina i Preloga

Prošlog tjedna edukacijski tim ŠKMER Akademije održao je trodnevne stručne hands on radionice za profesionalne kuhare te strukovne nastavnike Srednje škole Prelog i Gospodarske škole Varaždin. Vodili su ih ŠKMER-ov glavni predavač Željko Neven Bremec te nagrađivani chef instruktor Petar Vlak. Tijekom sedam radionica prošle su se vrhunske tehnike u pripremi ribe, moderni street food, trendovi azijske kuhinje, a uz to organizirana su kušanja vrhunskih vina sjeverozapadne Hrvatske koje je vodio renomirani osječki sommelier i vinski znalac Damir Zrno.

“U organizaciji udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija iz Splita, a pod okriljem Regionalnog centra Zabok, desetaktak je međimurskih kuhara imalo privilegiju biti na radionici „Bijela riba – tehnike“ koju je „glavom i bradom“ održao Željko Neven Bremec, jedan od najpriznatijih svjetskih gastronomskih stručnjaka iz Hrvatske. Osim što slovi za trenutno najvećeg domaćeg gastronomskog edukatora i majstora kuhara, gospodin Bremec je i diplomirani hotelijer, te magistar poslovne ekonomije, čovjek s preko 20 godina praktičnog iskustva u kulinarstvu, zbog čega se za njegove stručne radionice uvijek traži „mjesto više“. U ugodnoj atmosferi, ali u maniri vrhunskog profesionalca, s polaznicima je radio cijeli niz jela od bijele ribe. Tako su izradili tartar te carpaccio od bijele ribe, čips od brancina, riblji temeljac, rižoto od kozica, tikvica i pjenušca, kao i confit od cherry rajčica, marmeladu od ljubičaste kapule, začinski krost od dalmatinskih trava i riblji file u njoj, te focacciu i rožatu” – navela je Sanja Kovačić, koordinatorica na projektu ReCeZa u SŠ Prelog.

Višesatna radionice, dodala je Kuvačić, bile su prilika za prenošenja znanja i razmjenu iskustava, te kvalitetno stručno druženje vrhunskih međimurskih kuhara među kojima su bili: Josip Makovec iz Međimurske hiže, Matija Škvorc iz Kneje, Martina Šlibar iz Bajzovih Dvora, Davor Vadlja iz Kavane Lovac, Siniša Drk iz pizzerije Rosa, te nastavnici kuharstva iz Srednje škole Prelog: Slađana Herman, Vlado Bogomolec, Milena Štajerec i Krunoslav Tilošanec.

Scroll to Top