OPTIMALNA RJEŠENJA ZA SEZONU: Partneri, izlagači i posebni proizvodi XVII. Bisera mora

8. – 12. travnja 2022., Svpetrvs Hoteli, Supetar, Brač

Kombinirani sustavi SkyLine Electrolux Professionala, kuhinjska rješenja i projektiranje za poslovanje ProElekta, začini i začinske mješavine Kotanyi, premium vrhnja QimiQ, riba i morski proizvodi Centaurusa, Sirela ribanac idealan za carving dekoracije, samo su dio stvari koje smo predstavili na ovogodišnjem Biseru mora kako bi se dobile nove ideje i optimiziralo poslovanje u predstojećoj sezoni.

Bila je u Supetru i renomirana austrijska tvrtka Hagleitner s inovativnim asortimanom higijenskih proizvoda i tradicijom dužom od 50 godina. Riječ je o prestižnom proizvođaču sredstava za održavanje higijene koja je svojim proizvodima desetljećima čuva visoku tržišnu poziciju, a 16 godina je na domaćem tržištu. Njihovi proizvodi nezaobilazni su u profesionalnim i drugim kuhinjama, toaletnom prostoru, sanitarnom području te iznimno učinkoviti za čišćenje praonica. Više o svemu: https://www.hagleitner.com/hr/

Chef Bojan Dragić, virtuoz carvinga iz Bosne i Hercegovine, drevne azijske umjetnosti rezbarenja voća i povrća, nedavno je održao serijal radionica nastavnicima strukovnih škola, kao i članovima ŠKMER-a pokazao neke od tehnika kao što su duborez, izrada listova, latica i cvjetova. Uputio nas je u izradu dekoracija i figurica u maslacu i tvrdim sirevima, a kao jedna od idealnih namirnica pokazao se Sirela ribanac koji se na Biseru mora kušao uz vrhunska vina osječkog somelijera i vinskog edukatora Damira Zrna iz tvrtke All4Wine.

Ribanac je vrhunski ekstra tvrdi sir proizveden od kravljeg mlijeka koji se u Sireli proizvodi više od 60 godina. Glavna mu je značajka dugo zrenje, od jedne do dvije godine. Tek tada postaje zrnat, tvrd i lomljiv. Iako tvrd, topi se u ustima. Aroma mu je puna, slatkasta, s izrazitom voćnom primjesom. Za proizvodnju jednog kilograma Ribanca potrebno je čak 15 litara najkvalitetnijeg svježeg mlijeka” – ističu iz Dukata – vlasnika brenda Sirela.

Zagrebačka Enzita predstavila se premium kućanskim aparatima, a Marina Zubak pripravljala je zdrave napitke. Od nje se na Enzitinom štandu moglo čuti da su ekskluzivni uvoznik i ovlašteni distributer vrhunskih brendova uređaja za pripremu i obradu hrane poput Vitamix blendera, Hurom sokovnika, Excalibur dehidratora, Magimix multipraktika i dr.

Akcije i više informacija pronađite linku: https://enzitapro.hr/

Obitelj Đanić stigla nam je po prvi put na Biser mora s asortimanom slavonskih rakija i likera, pa i s proširenom linijom proizvoda žestica s limunom, rogačem, smokvom. Nalaze se u Općini Podgorač u središtu Slavonije; na tromeđi puteva, 39 km od Osijeka, 23 km od Đakova 11 km od Našica.

“Bavimo se tradicionalnom proizvodnjom prirodnih rakija i likera po recepturi naših starih. U našem asortimanu nalazi se široka paleta proizvoda namijenjenih trgovinama i ugostiteljstvu. Trenutno imamo sedamnaest okusa rakija i likera ( viljamovka, šljivovica, travarica, lozovača, jabukovača, liker od limuna, meda, oraha, višnje, borovnice, kupine, divljeg šipka, pelina, rogača, smokve, bazge, lavande…). Proizvodnja se temelji na tradiciji i korištenju kvalitetnog voća za proizvodnju rakija i likera.Naši proizvodi baziraju se na 100% voću bez dodataka aroma i bojila. Naš cilj je održati tradicionalnu proizvodnju s naglaskom na kvalitetu sirovina i krajnjeg proizvoda” – ističu iz obrta Đanić. Želite li doznati više prelistajte njihive web stranice:https://www.danic-rakija.hr/

Bili su tu i predstavnici tvrtke Profboard koji distribuiraju inovativne daske za rezanje s izmjenjivim površinama u šest boja. Ta inovacija nudi izniman dizajn, bolju higijenu u kuhinjama i striktno poštivanje HACCP standarda. Pogledajte više na njihovim stranicama: https://profboard.eu/

Za dobre kapljice na Biseru mora pobrinuo se Damir Zrno, vinski stručnjak i somelijer. Uz jela kušalo se 30-ak vina Slavonije, Baranje, Istre i Zagorja, i Dalmacije, kao i Hajdučko vino – Pelješkog vinograda. Radilo se o biranim vinima koja se većinom ne nalaze u ponudi običnih trgovina.

“Držali smo se okvira eno gastronomije, a polaznicima master classova i cooking showova pružili smo priliku da sami procjene koje im se vino više ili manje sljubljuje uz delicije Bisera mora” – naveo je Zrno.

Na FitSplit RCK korneru mogli ste sve doznati o novima zanimanjima u sustavu obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva;

FitSplit RCK na ovogodišnjem „Biseru mora” 2022.

 

Kušali smo fenomenalne baranjske tjestenine Aurelia od durum pšenice, spajali ih u buzarama s vakuumiranim kozicama i dagnjama koje distribuira Centaurus, vlasnici lanca trgovina Gastro ribarnice Brač, a začinjavali posebnim mješavinama Kotanyija.

O novom proizvodu Centaurusa – mol filetu centar cut pogledajte u videu:

 

Big green egg jedinstveni roštilj od keramike koje je razvila NASA koristili smo za pripremu portugalskih ramsteka koje distribuira Centarus odležanih 21 dan te za njihove riblje burgere. Baza i poklopac Big Green Egga s dimnjakom imaju ekstremna izolacijska svojstva i reflektiraju toplinu što uvjetuje da se razvijaju toplinski valovi koji daju poseban okus sastojcima i jelima. Nudi mnoštvo različitih opcija pripreme hrane kao što su pečenje, roštiljanje, parenje, dimljenje – tako da ćete na njemu od pečenih sočnih rebara do hrskave pizze, do pripreme blagdanskih večera ili deserta, a u Hrvatskoj ih zastupa Sommar Adria, zastupnici visokokvalitetnih vrsta ugljena.

Što je i što nudi Aurelija, pogledajte ovdje. https://www.aurelia.com.hr/hr/proizvodi/

Serijal master calssova “Moderna tehnologija u službi uspješne turističke sezone – najbolji sous-chef u kuhinji” Electrolux Professionala bila je prilika da se sudionici susretnu i s djelatnicima ProElekta. Distributeri su i serviseri Electrolux Professional ugostiteljske i praoničke opreme s dugogodišnjim iskustvom u opremanju hotela, restorana, vila, vinarija, slastičarnica, staračkih domova, studentskih centara, bolnica, tvornica, škola, vrtića, sala za svadbe, pizzeria i drugih objekata. Korisnicima, osim asortimana Electrolux Professionala, nude i niz dodatnih sadržaja temeljenih na dugogodišnjem radu i iskustvu svojih certificiranih djelatnika.

Mjesto smo gdje ćete dobiti usluge tehnološkog projektiranja, konzalting za uhodavanje radnih procesa kuhinje, obuku osoblja, kao i opskrbu brendiranim Electrolux Professional sredstvima za pranje i održavanje profesionalne ugostiteljske opreme. Nudimo i izradu mikrolokacija priključaka, struje, vode, plina, vođenje projekata, savjetovanje i svu potrebnu logistiku. Tu je i naš praonički program koji objedinjuje projektiranje, prodaju i servis – poručili su iz ProElekta.

Više o svemu na:

Naslovna

U Supetru Kotányi ekipa nam je pokazala načine za poboljšanje mesnih i ribljih jela, kako da unesete nove okuse u ponudu, ubrzate i pojednostavite pripremu, produžite rokove trajanja, smanjite troškove uz njihove suhe marinade. O čemu se radilo pogledajte u kratkom videu Matije Bagur Koljatić (HORECA division leader Kotányi).

QimiQ sa svojim asortimanom premium vrhnja bio je također nezaobilazan dio naše supetarske priče, posebice kroz pripremu Banoffee pie koja je vrsna splitska slastičarska Ivana Bradarić pripremila s njihovim vrhnjima. Pokazala je pripremu Banoffee pie u modernim restoranskim varijantama; poslužena u tacosu te u varijanti dekonstrukcije kako bi privukla goste boljih restorana.

“To je engleska je desertna pita napravljena od banana, vrhnja i gustog umaka od karamele, kombinirana na podlozi od keksa ili ona od mrvljenih keksa i maslaca. Koristilo se QimiQ Whip, premium vrhnje iz Austrije ovjenčano s dvama food Oscarima. Radilo se o dekonstrukciji klasičnog deserta, a bilo je važno da recept slastice zadrži glavne sastojke kao što su banana i karamela. Košarica u drugoj varijanti koju smo pripremali nije bila tipična okrugla od prhkog tijesta, nego u obliku mini tacosa, što je bio autorski dodatak” – navela je Bradarić.

RECEPT: BANOFFEE PIE TACOS

Crumble od lješnjaka:

50 g lješnjaka

50 g maslaca

85 g brašna

50 g šećera

malo cimeta

Sve suhe sastojke izmiješajte s hladnim maslom i napraviti mrvičasto tijesto.

 

Karamela:

200 g šećera

200 g vrhnja QimiQ sahne base

20 g maslaca

Šećer u vrućoj tavi karamelizirajte te dodajte slatko vrhnje. Maknuti ga s vatre, pa umiješajte maslac.

Karamelizirana banana:

Bananu isijecite na kolutiće ili po dužini, pa pospite šećerom i karamelizirajte u tavi.

Prhko tijesto tacos košarice:

480 g glatkog brašna

190 g šećera u prahu

70 g badem brašna

240 g maslaca

100 g jaja

Brašno, badem, šećer u prahu i mekani maslac izmiksajte na srednjoj brzini dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte razmućena jaja i miješajte dok se ne formira tijesto. Razvaljajte tijesto i zatim ga odmorite u frižideru 2 sata. Izrežite ga na željene oblike ili utisnite u kalup, pa ispecite 15-20 minuta pećnici koju ste ugrijali na 160 C.

QimiQ whip:

200 g QimiQ vrhnja

2 g vanilija ekstrakta ili praha

15 g šećera u prahu

 

Scroll to Top