ORGULIN RECEPT: Brbavice na gradelama

Zvali ih prnjavice, dondole, gropi, kućice ili brbavice, kako su najpoznatije u Splitu, znamo da to su školjke koje žive diljem Jadrana i vrhunska delicija. Budu ukopane u pijesku na dubinama do 20 metara, a prosječno se veličine 3-4 cm, iako, ako se poklope uvjeti, mogu narasti i do 10 cm promjera. Meso brbavice je izuzetno ukusno i traženo, a kako se pripremaju na gradelama, otkrijte u receptu našeg partnera u receptu našeg partnera  Orgula https://orgula.hr/.

Kako bi dobili vrhunske arome, preporučujemo da koristite njihova zlatna i aromatizirana maslinova ulja te balzamski ocat chardonnay i morsku sol sa žačinskim biljem.

SASTOJCI:

1 kg većih svježih brbavica
200 ml ORGULA EKSTRA DJEVIČANSKO MASLININOVO ULJE ZLATNO
50 ml ORGULA AROMATIZIRANO MASLINOVO ULJE S LIMUNOM
25 ml ORGULA BALZAMSKI OCAT CHARDONNAY
parmezan u listićima
MORSKA SOL SA ZAČINSKIM BILJEM
papar u zrnu (šareni)

PRIPREMA:

Svježe izvađene brbavice dobro operite u morskoj ili slatkoj vodi. Pomočite ih u duboku posudu te ih rukom okrećite u vodi sve dok se na dnu posude skuplja pijesak. Vodu prolijte i napunite novu. Postupak ponovite sve dok pijeska više ne bude na dnu posude. Napravite mješavinu od navedenih sastojaka, bez parmezana u listićima. Omjere ulja i balzamskog octa definirajte prema ukusu Gradele zagrijte (mogu i električne) te školjke poredajte na njih. Kada se otvore, izvadite ih na pladanj, zalijte preljevom i na svaku stavite po jedan listić parmezana. Servirajte toplo uz prepečeni kruh namazan sa zlatnim maslinovim uljem.

Provjerite na linku:

Brbavice na gradelama

 

Scroll to Top