“Otključaj doživljaj” bračkim motarom…od branja do recepta

Zovu ga motar, matar ili petrovac, negdje je, pak, šćulac, obalac, morski koper ili koromač – aromatična je biljka koja raste na slanom tlu uz samu obalu. Ova samonikla biljka preporučuje se da se bere u proljeće i početkom ljeta prije nego procvjeta. Za branje, najbolje je izabrati čisti dio obale, te motar koji je manje “ubijen” suncem. Motar se kiseli, slično kao i kapare, a izvrstan je dodatak za bruschette, krumpir salatu, uz slane srdele i inćune. Otočani ga znaju dodati kajgani, a može se, kao i kapare, ukiseljen dodati i u lignje koje se kuhaju u svom crnilu.

“Bere ga se najčešće u proljeće negdje do blagdana Sv. Petra, 29. lipnja, a kidaju se mladi svijetlo zeleni i stariji – tamno zeleni listovi. Sve po želji. Motar se zatim pročistiti od ostalih biljaka i trava, skinu mu se deblje stabljike. Možete ga i ne morate prokuhavati prije kiseljenja” – doznajemo iz Turističke zajednice grada Supetra.

Pod sloganom “Otključaj doživljaj” preporučuje gostima i odlazak u branje motara tijekom posjeta Braču, posebice tijekom svibnja i lipnja, a zatim i kiseljenje ove zdrave biljke po otočkoj recepturi koju su nam izdvojili.

KISELJENJE MOTARA

Sastojci:

motar

voda

domaći ocat

šećer

Priprema:

Naberite motar na mjestu na gdje nema previše ljudi i životinja, a dobar je za branje čim puca prilikom branja. Staklenku sterilizirajte kratkim prokuhavanjem u kipućoj vodi te je ostavite da se malo ohladi. Napunite je očišćenim motarom. Tekućina za kiseljenje se priprema od domaćeg octa i vode u omjeru 1 : 3 te jedne žličice šećera. Sve zakuhajte i pustite da ključa 10-ak sekundi te potom prohladite motar i tekućinu. U staklenku s motarom dodajte papra u zrnu po želji. Možete dodati i malo divljeg koromača i/ili lovorov list. Tako ukiseljeni motar možete konzumirati već nakon nekoliko dana, a traje poprilično dugo. Ovakav postupak kiseljenja možete primijeniti i za kiseljenje kapara.

Scroll to Top