OTKLJUČAVANJE OKUSA BRAČA: Gastronomsko putovanje novinara šest zemalja konobama i restoranima Supetra i okolice

Četiri su ključa za prepoznavanje Supetra kojima se želi privući gosta da otkrije čari na samim vratima otoka Brača, posebice one koje nisu samo ono što priroda daje, već i što Bračani stvaraju kako bi otok sa svojom ponudom stajao na kartama najpoželjnijih mediteranskih destinacija. I tako Supetrani nude Ključ aktivnog odmora, Ključ baštine, Ključ zabave, a kao krunu Ključ okusa kojima se otključavaju autohtoni okusi grada i okolice, bilo u konobama, jedinstvenom Muzeju maslinovog ulja ili restoranima gdje se njeguje tradicija – u izvornom obliku ili, pak, u modernim reinterpretacijama starinskih jela.

– „Otključaj doživljaj!“ je već nekoliko godina slogan Turističke zajednice Grada Supetra s kojim svim našim dragim gostima šaljemo poruku o tome da Supetar, premda velika tranzitna luka, ima toliko toga još neotkrivenog u svojoj ponudi da jednostavno moraju doći, zastati i otključati sve ono što Supetar i otoka Brač nude. Ključ okusa je jedan od ključeva koje nudimo kroz naš vizualni i emotivni identitet a projekt „Otključavanje okusa Brača“ njegov najvažniji dio. Projektom pozivamo naše drage turiste da u supetarskim konobama i restoranima otključaju i otkriju okuse i mirise prekrasnog Brača, koji osim svježe ribe i morskih plodova, nudi vrhunsku janjetinu, vrhunsko maslinovo ulje, vrhunska vina, varenik i tradicionalne slastice” – uputio nas je Ivan Cvitanić, direktor Turističke zajednice Grada Supetra.

Prošlog tjedna u organizaciji TZ-a i Karin Mimice ispred Kluba Gastronat, koji stoje iza projekta “Otključavanje okusa Brača”, 30-ak je novinara iz šest zemalja stiglo u Supetar, pa tako i ŠKMER-a, ušlo u ovu priču punu okusa i mirisa bračke gastronomije. U nepuna tri dana gastro putovanja obišli su se restorani i konobe uključeni u projekt; supetarski hotel Osam, konobe Štorija, Kala i Vinotoka, sushi bar Chopstix, bistro Bonaca, restoran Families. Stiglo se do Muzeja uja u Škripu, najstarijeg mjestu na otoku Braču te do mjesta Splitske gdje se u Konobi kod Tonča kulinarska baština Brača njeguje od 1969. godine.

” Ovo je bila prilika da novinari iz šest zemalja upoznaju Brač kroz sama vrata otoka; a to je Supetar. Većina turista dolazi na otok Brač trajektima i upravo im se u supetarskim restoranima “otključavaju” autentični okusi bračkih namirnica i tradicionalnih jela. Ovo je bila prilika da okusima otkrijemo tradiciju, povijesti i baštinu otoka, a sve kroz projekt u kojem su se okupili konobe i restorani kako bi kroz zajedničku marketinšku platformu prenijeli zajedničku priču, ali i istaknuli svoje posebnosti i ponudu.” – navela je Mimica.

Plavcima malima – Bročka rič i Bosso, Spožom (rosé plavca malog) i Sentimentom (pošip) uz prvi hrvatski vermut vinarije Senjković, započeli smo prošle srijede trodnevno otključavanje okusa Brača u Rooftop baru supetarskog hotela Osam. Riječ je o objektu koji je posve objedinjuje autentičnu dalmatinsku gradnju kamenom pročeljem sa suvremenim arhitektonskim rješenjima. I sama kuhinja je spoj svjetskog i lokalnog, a na prvom katu nalazi se grijani bazen, pogled na Jadran i terasa za sunčanje i uživanje na otočkom povjetarcu. Zanimljivo je da hotel Osam prima samo odrasle goste koji žele se odmaknuti od vreve i dječjih nestašluka.

Vina su se na našoj prvoj postaji kušala uz savršena carpaccia od bijele ribe i hobotnice, male zalogaje sa škutom i jagodama te šljive punjene mladim sirom i omotane pancetom koje su dovršene na grillu. Da nam čaše budu pune, a zalogaji vrhunski pobrinuli su se Saša i Magdalena, par koji kao četvrta generacija vinara obitelji Senjković i nastavlja priču predaka započetu prije stotinjak godina u vinogradima mjesta Dračevica u općini Nerežišća.

Otključavati okusa Brača” nastavili smo idućeg dana u Muzeju uja u Škripu. Krenulo se originalnim likerom od maslina i višanja, a zatim malim zalogajima; mariniranom ribom, otočkim sirevima i pršutom te tapenadama uz vina. U konobi Kod Tonča u Splitskoj  dočekali su nas s crnim rižotom, Bračkim pijatom, punim težačkim i ribarskih delicija, te bračkom tortom od badema i čokolade. Zatim su nas domaćini odvezli na janjetinu na špicu i hobotnicu ispod peke u Štoriju iznad Supetra. U restoranu Vinotoka poslužene su sipa s mladim bobom, morski škartoc, rižot s varenikom i niz drugih fantastičnih jela koja se služe u tom supetarskom restoranu obitelji Martinić u kali iznad rive gdje je živio i stvarao slavni hrvatski slikar Ignjat Job. Završili smo dnevni dio u Chopstixu uz sirove delicije od bračkih namirnica pripremljenih na istočnjački način, a gozba je zaokružena nizom dalekoistočnih raznih jela koja se služe u ovom novootvorenom panazijskom restoranu.

Nakon par sati predaha, večera je poslužena u konobi Kala uz supetarsku rivu, gdje se ekipa mladog chefa Dina Šeparovića predstavila sljedovima “Future of tradition” za ljubitelje fine dininga. Nakon prvog malog zalogaja sa skutom, uslijedili su Carpaccio od bijele ribe (majoneza kapara, sirup bazge i citrusa, morska šparoga), Ravioli (grancigula, kozice, krema škampa, sladoled ovčji sir) te napose Krem brudet (file gofa, palenta sa sirom i ružmarinom, tostirane pinjole, tikvica). Sva su jela pratila birana vina bolske vinarije Stina.

U petak, pred odlazak s otoka, ekipu je dočekala puna trpeza u bistrou Bonaca na samoj rivi. Chef Mirko Ganić koji je odrastao je u Njemačkoj, svoj kulinarski rukopis prilagodio je domaćim namirnicama Brača. Pripremio je, između ostalog, salatu s otočkim smokvama, kozjim sirom, bademima i bračkim medom, pohane kotlete od bračke janjetine, a za desert poslužio je sorbet u kori limuna što rastu u vrtu ovog lokala.

” Glavno jelo je namijenjeno svim sladokuscima koji pored tradicionalnih jela žele probati bračku janjetinu, ali na ne tako uobičajen način. Tehnika je veoma jasna, a uz to idu pomno birani domaći sastojci, malo truda te mnogo ljubavi – baš kao što bi to napravili otočani! Što se tiče projekta “Otključaj okuse Brača”, uključili smo se jer smatramo da Brač ima nevjerojatan potencijal za razvoj tzv. ekološki osviještenog turizma. Zašto bismo prodavali piletinu iz Brazila, lignje iz Azije, janjetinu iz Novog Zelanda pored mnoštva proizvoda koje nudi Brač. Svakako da to nije lak zadatak niti za OPG-ove, niti za ugostitelje, ali uz zajednički trud možemo mnogo toga promijeniti” – poručio je chef Ganić.

Mak Jovanović (https://www.gastrobajter.com/)

foto: Mak Jovanović & Rino Gropuzzo (Gastronaut)

Lipanjski jelovnici Otključavanje okusa Brača:

Bistro Bonaca
Hladna plata s pet okusa Brača (pršut, brački ovčji sir, orasi, masline, kapari)
Lagana ljetna otočka salata (domaća smokva, domaci kozji sir, domaći brački bademi, domaći brački med)
Odrezak jadranske tune s pečenim bračkim povrćem
Pohana bračka janjetina na pariški način s pireom od mrkve i karfiola
Gospodin Sorbet  (od domaćeg bračkog limuna)

Restoran & sushi bar Chopstix
Sirove Strasti (tartar od jadranske tune, marinirani i slani inćuni, kozice, zelena mišanca, kapari, motar, extra djevičansko maslinovo ulje, kruh sa češnjakom)
Otočna rolica sa svježim lokalnim namirnicama i azijskim tvistom

Konoba Kala
Carpaccio od bijele ribe (majoneza kapara, sirup bazge i citrusa, morska šparoga)
Ravioli (grancigula, kozice, krema škampa, sladoled ovčji sir)
Krem brudet (file gofa, palenta sa sirom i ružmarinom, tostirane pinjole, tikvica)

Restoran Families
Ljetna salata sa Bračkim sirom i pršutom – rikola, brački sir, pršut, cherry rajčica, dinja, suhe smokve, bračko maslinovo ulje, aceto balsamico
Filet jadranske tune na polpetama od motra, maslina, tikvica, i rikole sa umakom od jadranskih kozica i badema
Kotleti bračke janjetine na podlozi od au graten krumpira s pečenim šparogama i hladnim umakom od metvice

 

Restoran Otok, hotela Osam
Juha s vongolama
Domaći brački pršut s mariniranim smokvama
Tjestenina s račićima iz bračkih vala
Filet brancina s krumpirom, špinatom i bračkim maslinama
Bračke palačinke sa svježim sirom i domaćom marmeladom

 

Konoba Štorija
Bračka janjetina na špicu
Hobotnica ispod peke

Konoba Vinotoka
Brački ovčji sir
Sipa na salatu s domaćom kvasinom (octom)
Zelena tjestenina sa plodovima mora- osam vrsti školjaka, rakova, kozica i škampi
Janjeći rižot s varenikom; Bračka janjetina na žaru
Škartoc – delicije iz mora pečene u škartocu s povrćem
Bračka torta – bezglutenska bračka sinergija badema, naranča i čokolade

Konoba Kod Tonča, Splitska
Brački pijat (brački ovčji sir, pašteta od jadranske tune, marinirani i slani inćuni, masline, kapari i ukiseljena kapulica)
Crni rižot s bračkim maslinovim uljem
Bračka torta

Muzej uja, Škrip
Degustacija: likera od maslina i višnje;  ekstra djevičanskog maslinovog ulja, domaćih džemova; namaza od crnih maslina; namaza od zelenih maslina; ovčjeg i kozjeg sira, dalmatinskog pršuta; carpaccio od inćuna, crnih maslina u soli

Scroll to Top