Otkrijte umami kroz pripremu japanskih jela na radionici chefa Marka Đuraševića

17-21 h četvrtak, 8. listopada, ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2

Jednodnevnu radionicu japanskih jela za ljubitelje kuhanja vodi kuharski virtuoz Marko Đurašević, odnedavno executive chef splitske Kinoteke i NoStressa. Okosnica tečaja bit će umami – japanski pojam kojim se nastoji opisati peti okus uz slatko, kiselo, slano, gorko, teško objašnjiv, a opet ono nešto što nam naši okusni receptori prenose kao vrhunski užitak.

“Umami je okus kojeg je najteže opisati, za ljubitelje dobrog jela to je onaj osjećaj okusne potpunosti i užitka pri jelu; zaokružena cjelina uravnoteženih okusa koji pružaju puno više od pojedinačnih sastojka. Hrana bogata umamijem pojačava kvalitetu svih okusa u jelu i daje prepoznatljivi osjećaj punoće u ustima” – naveo je Đurašević.

Dočarati će nam umami jelima kroz uporabu dashija, temeljca za kojeg u osnovi trebaju samo voda, kombu alga i shitake gljive, a smatra se ključnim sastojkom kuhanih jela japanske kuhinje. Osim toga, pripremati će se i druge delicije zemlje izlazećeg sunca, pa i u fuziji s Mediteranom i lokalnim namirnicama kako bi se spoznali kompleksni okusi koji tvore umami.

JELA NA RADIONICI:

Miso juha
Juha s gljivama
Tempura (kozice, bijela riba…) uz tradicionalni umak Tentsuyu
Kamenica s tartarom od pancete , kavijarem i dashi pjenom
Tataki od tune sa šalšom od poma / fuzija Jadrana i Japana
tartar od lososa / fuzija Japana i Europe

Dodajmo, do dolaska lani u Split, Cetinjanin Marko Đurašević, proveo je preko 20 godina u Španjolskoj, a stigao je s mjesta glavnog kuhara japansko-brazilskog restorana Ikibana u Barceloni. Najveći utjecaj na njegov kulinarski rukopis ostavio je slavni chef César Marquiegui za kojeg je Marko radio u Nou Manolin u španjolskom Alicanteu, a učio se tamo te kod slavnog Oscara Marcosa u Kataria Gastronomici. Kuhao je Đurašević i u Hotel Arts Barcelona “Ritz Carlton”, te u trima restoranima koji imaju po dvije Michelinove zvjezdice; madridskoj Aroli, Enoteci u Barceloni, te u Miramar Llança u Gironi.

Đurašević radi kompleksna jela apotekarskom preciznošću, služeći se suvremenim tehnologijama i opremom, a inspiraciju pronalazi u latino-azijskim fuzijama, pa i u antičkim recepturama.

 

Cijena tečaja je 450 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u “Kuharskoj Akademiji“, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

PRIJAVE: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere

 

Scroll to Top