„Otočka kuhinja Supetar“ – projekt koji vraća na trpeze stara i sezonska jela predaka

Juha na frigadinu, butalac, panada, ćoravi gulaš, kaštradina, žgvacet, puži, paradižet, pandolete, mandulat, kotonjada neka su od jela koja se sustavno promoviraju kroz projekt „Otočka kuhinja Supetar“ . Turističke zajednice Grada Supetra i Poljoprivredne zadruge toga mjesta žele sustavno promovirati autohtonu spizu koja se služila od davnina na stolovima Bračana. Zahvaljujući domaćim namirnicama s otočkih polja i vrleti, bračka je kuhinja dobrim dijelom neovisna od kopna.

– Kroz naš novi projekt “Otočka kuhinja Supetar“ želimo na stolove naših restorana, konoba, OPG-ova i hotela vraćamo ona jednostavna, stara i sezonska jela naših predaka Temeljem provedenog javnog poziva ugostiteljskim objektima oznaku „OTOČKA KUHINJA Supetar“ za razdoblje 2017. – 2018. dobili su Muzej uja (Škrip), OPG „Kamen“ (Škrip), Konoba „Luš“ (Supetar), Agroturizam „Ranjak“ (Supetar) i konoba „Kod Tonča“ (Splitska). Svi dobitnici ove oznake posebno se promoviraju kroz marketinške kanale Turističke zajednice Grada Supetra – web i Facebook stranice te u tiskanim promotivnim materijalima – najavio je Ivan Cvitanić, direktor TZG Supetar.

Na bračkim trpezama od davnina nezaobilazni su morski, kao i specijaliteti od janjetine i kozletine, jela od otočke divljači, autentične slastice poput “kamene torte” hrapoćuše ili procipa, deserta od karamelizirane škute (bračkog mladog sira). Bračani su posebno ponositi svojom janjetinom za koju tvrde da ima poseban okus jer hrani se autohtonim biljem bogatim morskom solju. Sir od mlijeka ovce pramenke koji na Braču uzgaja 350 domaćinstava bori se za oznaku izvornosti, a do 2. svjetskog rata bio je razvikan kao i paški, te izvozio u Ameriku. Dodajmo da je i varenik, drevni mediteranski dodatak jelima od grožđanog mošta, od 19. stoljeća izvozio se s Brača u bečke restorane, a sve se više ponovo proizvodi. Na Braču proizvodi se laganim iskuhavanjem mošta i to u vrijeme pripreme vina, a najbolje na temperaturi 60-65 stupnjeva kako bi se što više sačuvale nutritivne vrijednosti.

 

 

 

 

 

 

Mak Jovanović/https://www.gastrobajter.com/

                         FOTO: TZG Supetar, Muzej Uja Škrip

Scroll to Top