održano 7. listopada 2021., ŠKMER Kuharska Akademija
I ove godine sezonu tečajeva za amatere i bonkuloviće četvrtkom započeta radionicom jela od tartufa uz chefa Željka Nevena Bremeca. Naši su polaznici pripremali krem rižoto s tartufom i sirom, tjesteninu Istriana, riblji file s umakom od kozica i tartufa, svinjski file s krem pireom od tartufa, hrskavi tartuf i mousse od čokolade s tartufima i maslinovim uljem koji je u nastavku teksta objašnjen kroz recept.
Tartufi opojna su vrsta jestivih gljiva koja raste po zemljom i snaže libido. Specijalno obučeni psi tragači ili svinje najčešće će ih naći najčešće uz korijenje hrasta, bukve, topole, vrbe i brijesta. Uglavnom budu od veličine trešnje do jabuke, no ponekad se pronađe i znatno veći primjerak poput slavnog Zigante Milleniuma od 1310 g. Najcjenjeniji su bijeli tartufi s ograničenih područja Istre i Italije. Crni tartufi su nešto rasprostranjeniji, no i dalje vrlo cijenjeni u kulinarstvu, a kod nas se mogu pronaći diljem obale, neki kažu i u okolici Sinja.
RECEPT
Mousse od čokolade s tartufima i maslinovim uljem
Jaja 5 kom
Šećer 5 žlica
Vrhnje za šlag 500 ml
Šećer u prahu, sol
Čokolada 350 g
Maslinovo ulje s aromom tartufa
Čokoladna zemlja, ribani tartuf i voće za dekoraciju
Način pripreme:
Odvojite žumanjke i bjelanjke jaja. Istucite snijeg od bjelanjaka uz dodatak malo soli u čvrsti snijeg. Žumanjke umutite sa šećerom, snažnim mikserom ili na pari u bain-marie.
Vrhnje za šlag umutite u čvrsti šlag s malo šećera u prahu.
Čokoladu nakidajte na komade i rastopite u bain-marie. Dodajte joj malo ulja s aromom tartufa.
Spojite smjesu žumanjaka i šećera, čokoladu s tartufom, snijeg od bjelanjaka i šlag.
Stavite u čaše ili izlijte u pliću širu posudu. Ohladite minimalno 2 sata u hladnjaku.
Servirajte s nekim hrskavim keksom, čoko zemljom, biskvitom ili voćem. Prije posluživanja poprskajte s malo ulja s aromom tartufa i/ili naribajte tartuf preko.
Na linku provjerite što ćemo kuhati narednim četvrtcima: