PIZZA@HOME Pogledajte video s radionice za ljubitelje kuhanja

Kako ispeći u kućnim uvjetima da izgledom i okusom nalikuju onima iz pizzerije, bila je tema radionice Pizza@Home chefa Petra Vlaka u ciklusu jednodnevnih radionica kuhanja za građane četvrtkom. Dok iščekujemo nove radionice koje kreću završetkom ljeta, pogledajte kako je to bilo U ŠKMER Kuharskoj Akademiji u prošloj sezoni. Ljubitelji kuhanja s chefom Vlakom, mladim vrsnim kuharom koji je karijeru započeo s Mirom Bogdanovićem, pravili su Napolitanu, Chicago Style, Calzone i druge popularne pizze, a uz to domaće umake i premaze. Na Pizza@Home radionicama nezaobilazne su i “zdrave pizze” koje se prave od pirovog i graham brašna, a izvrsna su prilika da ih nauče rade osobe s posebnim prehrambenim režimima.

Klasičnu pizzu Napolitanu smatra se da je prva počela praviti prva pizzerija na svijetu napuljska Antica Pizzeria Port’Alba. Od 1738. godine krenula je kao štand za prodaju pizze, a 1830. godine pretvorena je u pizzeriju koja radi i danas. I Calzone potječe iz Napulja 18. stoljeća. Radi se o preklopljenoj pizzi koja nosi naziv po hlačama. Kad se pravilno pripremi, vanjska kora Calzone ispeče se do hrskavog savršenstva, dok unutarnji nadjev sadrži toplu, gnjecavu mješavinu sireva ricotte i mozzarelle uz obilje mesa i povrća. Tijesto za pizzu poput kore se tradicionalno priprema s kvascem, maslinovim uljem, vodom, brašnom i soli, a peče se u oblik polumjeseca što je u prošlosti bilo vrlo zgodno za zalogaj Napolitancima da u pauzi od poslova nešto zgrabe i pojedu s nogu i bez pribora. Danas naravno postoje brojne verzije, u Italiji je to bila porcija za jednu osobu,a u Americi je uobičajen puno veći calzone koji se prelijeva mješavinom češnjaka, maslinovog ulja i peršina te služi uz umak.

Chicago Deep Dish Pizza – posebna je američka vrsta koja se peče na potpuno drugačiji način, a recept kako je spremiti u svom domu naći ćete na linku:

Chicago Style Pizza…od priče do recepta

Scroll to Top