(PO)MORSKO JE DOBRO: Fini pijat s plavušom kvarnerskog chefa Kristijana Kozmića

održano 8. travnja 2022., Svpetrvs Hoteli, Supetar, Brač

“Povratak plavuše” bio je naziv je master classa u sklopu projekta (Po)morsko je dobro kuharskog virtuoza Kristiana Kozmića na Biseru mora 2022., a riječ je o receptima sa srdelom koji oduševljavaju istinske gurmane. Taj Opatijac šef je kuhinje Ville Schubert – Restaurant Bellevue, a ujedno i predani je istraživač gastro baštine svoga kraja. (Po)morsko je dobro projekt je očuvanja i oživljavanja tradicionalnih receptura pripreme i obrade ribe i morskih proizvoda koji se drugu godinu zaredom izvodi uz potopru Splitsko-dalamtinske župananije, a s ciljem povećanja potrošnje lokalnih ribarskih proizvoda. Prva faza projekta započela je 2021. godine edukacijama i radionicama o tradicionalnim načinima soljenja, mariniranja i konzerviranja inćuna i srdela, sušenja ribe, te načina konzerviranja ribe palamide i morskih plodova u staklenkama kako se radilo po starinskim recepturama, te pripremi jela od ribe i drugih morskih plodova. Ciljane skupine projekta su profesionalni kuhari, kuhari amateri, osobe starije životne dobi, mladi i djeca kao što je bilo u Supetru.

Kozmić je autor originalne kuharice “Primorski pijat”; prepune recepata kvarnerskog kraja na čakavskom narječju; uz koju se kuha uz mnoštvo komentara i dosjetki da hrana “bolje legne”.

U Supetru Kristian je stiže predstaviti svoje jelo od srdele za koju ističe kako je dobrano zanemarena u restoranskoj ponudi, a može biti a la carte, pa i namirnica za natjecanja.

“Nažalost, gotovo da nitko od natjecatelja na ne koristi srdelu na međunarodnim takmičenjima, a s njom moreš puno toga na moderan način. Srdela je riba iz porodice haringa, smatra se efikasnom i vrhinskom hranom jer sadrži obilne količine vitamina, proteina, omega-3 kiselina i malo kalorija. Jedna je od rijetkih, a izuzetno zdravih i jeftinih namirnica. Nema stalno boravište ili dubinu na kojoj obitava. Dugo je smatrana hranom za siromašne, podcijenjena je, a u biti jako jednostavna i zahvalna za svaki tanjur – naveo je Kozmić.

Scroll to Top