(PO)MORSKO JE DOBRO: Italian Master Class – Od kozica omotanih pancetom do toskanske leće s cotechino kobasicama

 

održano 9. travnja 2022., Svpetrvs Hoteli, Supetar, Brač

Iskusni talijanski chefovi Luca Gioiello i Pavel Marc iz Associazione Cuochi di Trieste na Braču na 17. Bisera mora u Supetru pripremali su su autohtona talijanska jela. Kako se radi o gastronomiji naših susjeda i mediteranskoj tradiciji bliskoj dalmatinskoj, njihov master class je uvršten u projekt (Po)morsko je dobro koji se do kraja 2022. godine izvodi uz potporu Splitsko-dalmatinske županije.

Pripremali su specijalitet kozice omotane laredo pancetom s kremom od bijelog graha, kao i toskansku deliciju – leću i uz bogato začinjene svinjske kobasice cotechine koje traže dugo kuhanje.
„Prvo jelo je bilo spoj regionalnih talijanskih kuhinja, na neki način pokušao sam opisati sebe. Rodom sam Napolitanac, a živim i radim u Trstu. Tako su i ove kozice s laredo pancetom i grahom objedinile ta dva kraja, a posluženu su i uz jestivo cvijeće od luka i ružmarin. Leća s cotechino kobasicama u mnogim talijanskim kućama jede se na novogodišnjoj večeri, a vjeruje se da ova stara narodna delicija donosi sreću i blagostanje“ – istaknuo je Gioiello, predsjednik Associazione Cuochi di Trieste i međunarodni kulinarski sudac.

Pavel Marc ŠKMER-ov je ambasador za Italiju i vjerni član udruge ŠKMER od 2009. godine. Prošao je brojna natjecanja i druženja s kuharima diljem regije, sudjelovao u organizaciji gastro manifestacija, osvajao nagrade te uvelike doprinio promociji talijanske kuhinje u Sloveniji, posebice njegovog tršćanskog kraja. Hotelijersko-turističku školu završio je 1993. godine u Trstu, a potom i niz usavršavanja kako bi se približio svom uzoru talijanskom kuharskom virtuozu Morenu Cedroniju.

Luca Gioiello po rođenju je Napolitanac, godinama je jedan od vodećih chefova u Trstu. Šef je kuhinje restorana Arcoriccardo te također promotor talijanske kuhinje i međunarodni kulinarski sudac.

Scroll to Top