(PO)MORSKO JE DOBRO – Trilogija tune Sokola Prenge na Biseru mora 2022

Sokol Prenga, jedan od vodećih chefova Albanije, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice, na svom cooking showu prvog dana Bisera mora pokazao je “trilogiju tune” – moderna jela s nizom kulinarskih tehnika i nesvakidašnjih dodataka. Riječ je o još jednoj radionici u sklopu projekta (Po)morsko je dobro koja se održala na Biseru mora uz potporu Splitsko-dalmatinske županije.
Tako je tartar od ove ribe radio s crnilom od sipe, algama, crnom divljom rižom, sezamom, prepeličjim jajima i drugim namirnicama koje spajaju Aziju i Europu. U drugom jelu je potrbušinu tune pripremio je s avokadom i korijanderom, a svoj je nastup zaokružio „proljetnom tunom“ gdje je iskoristio vezicu svježe pšenice i divlji luk.

Prvi Sokolov učitelj kuhinja bila je baka koja ga je uputila u tajne domaće kuhinje, a zvanje je dobio u Kulinarskoj školi u rodnoj mu Tirani nakon čega je radio i iskustva stjecao diljem Europe. Od 1991. godine kuhao je u nizu lokala u Tirani, između ostalih u restoranima Piazza, Tiepolo, Sky Club i kuhinji Mondial Hotela. Zatim je Prenga usavršio grčku kuhinju i jezik u atenskim restoranima El Sabor i Oinoapagoreusi, a pa se otisnuo u Visaandeschelde riblji restoran u Amsterdamu, a kasnije i u čokolateriju Unlimited Delicious u istom gradu. Vraća se u Albaniji i 2007. pokreće svoj posao s cateringom, slastičarnicom i restoranom, te za prigode sprema delicije za Američku ambasadu u Tirani. Počinje se baviti i ugostiteljskim konzaltingom, ali i sustavnom promocijom tradicionalne albanske kuhinje u svijetu, posebice kroz organizaciju Shije Shqiptare koju je osnovao 2016. godine.

“Moja se kulinarska filozofija neprestano mijenjala s vremenom. Radio sam klasičnu, mediteransku, suvremenu kuhinju, a i uvijek u nastojanju da bude jednostavnija priprema hrane koja poštuje namirnicu i čuva njezinu esenciju. U posljednje vrijeme putujem sjeverom i jugom Albanije, proučavam autentična jela i namirnice koje su mnogima nepoznate” – naveo je Prenga koji je član ŠKMER-a postao na drugom Biseru mora 2007. godine.

Od tada često ga vidimo na ovoj manifestaciji gdje redovito održava masterclassove i prezentacije albanske kuhinje.

Scroll to Top