Pred nama je Biser mora, a pročitajte što zaista takva natjecanja donose kuharima koji tamo prolijevaju znoj i oštre živce

Na XVII. Biseru mora (8.-12.4.2022.), kao i prethodnih godina, odmjerit će znanja i vještine brojni mladi kuhari, kao i renomirani chefovi iz 20-ak zemalja pred međunarodnim kulinarskim sucima i kuharskim ambasadorima svjetskih gastronomija. Neki će se vratiti razočarani i iscrpljeni, a neki će u svoje životne priče upisati iskustva kakve pamte ne samo oni, nego i oni s kojima su ih dijelili.

Po prvi put ove godine okušat će u natjecateljskim boksevima i nastavnici ugostiteljskih škola i učilišta, a spomenimo da su Hrvoje Zirojević, Pero Savanović, Željko Neven Bremec, Pavel Marc, Dragan Šljivić, Goran Staničić, Almo Čatlak kao i cijela plejada drugih renomiranih kuhara regije, upravo na svoj rad i umijeće skrenuli pažnju natječući se i osvajajući nagrade Bisera mora.

Zašto se natjecati, a posebice pripremati se za ovakve manifestacije, uputio nas je Bremec, danas predsjednik ŠKMER-a, koji je u prvim makarskim godinama manifestacije nizao zlata, pa i bio cjelokupni pobjednik Bisera mora 2009. godine.

“Kad sam počeo s natjecanjima, postojalo je samo jedno u Hrvatskoj, a to je bila u Puntu na otoku Krku gdje je pozivano 20 kuhara da se nadmeću u pripremi jela na temu maslina. Do tada kuhari se nisu niti poznavali, družili, prijateljevali, nije bilo društvenih mreža… No, svi smo jedva čekali otići tamo, da se vidimo, razmijenite mišljenja, recepte, načine kuhanja. Nikada to nisu bila rivalstva nego su se gradila prijateljstva, a čak smo jedan drugom pomagali izdavati jela” – prisjetio se Bremec.

Nakon toga su počela domaća natjecanja pod okriljem Hrvatskog saveza kuhara, odlasci u razne dijelove zemlje, upoznavanje kuhara, kao i lokalnih načina kuhanja.

Biser mora prije nego je postao najveće međunarodno natjecanje u ovom dijelu Europe, krenuo je 2006. godine u Makarskoj kao turnir 25 kuhara, uglavnom iz Dalmacije, a u organizaciji udruge „Dalmatinski kuharMira Bogdanovića iz koje je proistekao ŠKMER. Održao se uz podršku brojnih partnerskih organizacija i institucija u hotelu „Meteor“ , a odmah je osmišljen kao festival gastronomije s nizom pratećih događanja. U Makarskoj zadnji je Biser mora bio 2009. godine, a pobijedio je današnji predsjednik Željko Neven Bremec. Iduće godine preseljen je u Supetar, gdje se održava i danas, a iz malog festivala postao je svjetsko natjecanje kojeg godišnje pohodi 300-ak kuhara iz preko 20 zemalja.

“Sve je krenulo s lucidnim idejama Mira Bogdanovića, uspio je spojiti kuhare iz regije, a kasnije je svako dovodio svoje prijatelje i počela su stizati renomirana svjetska imena. Natjecali smo se jedan protiv drugog, ali smo gradili i čvrsta prijateljstva koja i danas traju i sastajemo se po svim zemljopisnim dužinama i širinama. Bio sam na mjestima na koja se ne može platiti ulaz, probao jela koja ne postoje na jelovniku, doživio stvari koje vjerojatno nikad ne bih da nisam ušao u svijet natjecanja. Kroz takve manifestacije zaslužite poštovanje kolega kuhara, ugostitelja, ljudi iz struke, pa i običnog svijeta koji prepoznaju vaše znanje i trud. Prate vas televizijske, radijske i druge medijske kuće, vaša jela i kuharske priče ostanu zabilježene u knjigama i časopisima diljem planete. No, sve to iziskuje i znatna novčana ulaganja, recimo, u opremu, tečajeve, putovanja, namirnice. Budimo iskreni, zna se izgubiti i puno živaca, zaraditi pokoju sijedu. No, nikada iz kuhinje ili natjecateljskog boxa ne izađete ravnodušni. Puni ste emocija, velike želje da idete naprijed, ne smetaju vam umor i mokre kuharske bluze” – dodao je Bremec.

Prestao se natjecati prije nešto više od 10 godina i postao međunarodni kulinarski sudac, a do tada se nadmetao za kuharske titule u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Sloveniji, Turskoj te Sjedinjenim američkim državama. Iza Bremeca su brojna osvojena zlata, a posebice pamti natjecanje u Istanbulu gdje se zaslužio jednu od 9 zlatnih medalja, a tada je bilo čak 9000 ulazaka u bokseve. Osvojio je i zlato na 1. World Balkan cupu u Beogradu.

Kao međunarodni kulinarski sudac odlazio je suditi u Meksiko, Kinu,Tursku,Italiju, Francusku, Rumuniju, Finsku,Češku, Rusiju, Slovačku, Albaniju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i, dakako, diljem Hrvatske.

“Lakše je biti sudac, no odgovornost je i dalje velika, a putovanja su sve duža i duža. I kao natjecatelj i kao sudac treba biti čovjek, pa će te onda i dalje zvati i rado dočekivati diljem svijeta” – poručio je Bremec.

Informacije Biser mora 2022:

Biser mora – međunarodni kulinarski festival

Biser mora 2022. se organizira u sklopu provedbe projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, UP.03.3.1.05.0002, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, nositelj projekta Turističko – ugostiteljska škola Split.

Mak Jovanović/Gastrobajter

Scroll to Top