Pred nama je po broju natjecatelja i događanja najveći Biser mora do sada, očekuju nas tri dana nadmetanja za nagrade, radionica i cooking showova

29.-31. ožujka 2023., Svpetrvs Hoteli, Supetar, Brač

Idućeg tjedna održat će se 18. izdanje Bisera mora, najvećeg kuharskog natjecanja i festivala gastronomije u regiji, kojeg je pokrenuo kulinarski entuzijast Miro Bogdanović sa suradnicima u Makarskoj 2006. godine. Iz malog regionalnog natjecanja te preseljenjem u Svpetrvs hotele u Supetru na Braču 2010. godine, prometnuo se u vodeći međunarodni festival kuhara i ugostiteljskih škola u ovom dijelu Europe kojim organizator, međunarodna udruga Šefovi kuhinje mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), s partnerima okuplja natjecatelje i goste iz brojnih zemalja.  Festival objedinjuje trodnevna natjecanje srednjih i viših turističko ugostiteljskih škola, konobara,strukovnih nastavnika i profesionalnih kuhara koji se bore za juniorsku i seniorsku titulu i nagrade. Uporedo održavaju se eno gastro radionice, cooking showovi, izložbe, degustacije, prezentacija strane i domaće kuhinje te zabavni programi uz dobre zalogaje i kapljice s velikim kuharskim svjetskim imenima.

 

“Ove godine na natjecanju imamo 41 međunarodnu školu, a neke se još nastoje prijaviti što je poprilično kasno s obzirom na preostale raspoložive natjecateljske termine. Tu je i veliki broj profesionalnih kuhara koji se žele odmjeriti s kolegama, a ove godine imat ćemo blizu 200 ulaza u kuharske boksove u različitim kategorijama koje će bodovati međunarodno kulinarski suci pod vodstvom Marije Lulić, dopredsjednice ŠKMER-a i dugogodišnje šefice kuhinje hotela Park. Osim kuharskih nadmetanja, u Supetru imat ćemo natjecanja juniora konobara i mladih barmena u kategoriji Sinkronizirani koktel. Od novih kategorija, tu je timsko natjecanje strukovnih nastavnika i mentora u kategoriji Chef’s table gdje će se ocjenjivati njihova umješnost od pripreme jela do posluživanja gostiju” – navela je Nives Delić, voditeljica natjecanja Bisera mora.

Po prvi put na Biseru mora održat će se i seminar, odnosno svojevrsna obuka za gastronomske suce, a riječ je o dvodnevnoj modularnoj edukaciji namijenjenoj strukovnim nastavnicima, mentorima te profesionalcima iz hotelijersko-ugostiteljske struke. Vodi ga Vladimir Vladić, dugogodišnji profesor usluge i prijema gostiju u državnoj hotelijerskoj školi Lycée “Emilie du Châtelet” u Marne la Vallée kraj Pariza i voditelj niza prestižnih francuskih ugostiteljskih objekata. Polaznicima će predstaviti put od ideje do organiziranja gastronomskog natjecanja, planiranja i realizacije te napose koncept cjelokupnog ocjenjivanja.

U Cooking Areni Bisera MORA na štandovima i prezentacijama posjetitelji će moći doznati sve o novim zanimanjima i strukturnim promjenama koja se razvijaju u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split kako bi se obrazovanje unaprijedilo prema stvarnim potrebama poslodavaca. Posjetitelji će imati prilike upoznati se s Business and Hotel Management School (B.H.M.S.) iz Luzerna, prestižnim fakultetom za poslovanje, ugostiteljstvo i turizam unutar Bénédict Education Group. Svjetski je to poznata edukacijska organizacija koja svake godine obrazuje preko 16 000 studenata po inovativnim programima i posebnim rješenjima koja studiranje čini kraćim nego je to praksa sličnih učilišta.

O talijanskima pizzama na Biseru mora uputit će nas tvrtka Alectoris, dok će austrijski QimiQ s pastry cheficom Ivanom Bradarić pokazati kako pripremati a la carte restoranske deserte (dekonstrukcija splitske torte i dacquoise biskvit s jagodama) s njihovim visokokvalitetnim vrhnjima koja nose dva svjetska food Oscara.

Gastro ribarnice Brač tvrtke Centaurus u suradnji sa ŠKMER-ovim kuharima pokazati će svoje nove proizvode i ready to cook kao što u cental cut mola, mesa rakova i druge morske delicije iz njihovog asortimana, a ugostitelji Brača i drugi posjetioce moći će vidjeti pripremu na Electrolux Professional Skyline i ih probati u Cooking Areni u Svpetrvs hotelima. Učinkovito oštrenje noževa donosi nam tvrtka Mex noževi i oštrice Osječanina Ismeta Mehičića, dipl. inž. brodostrojarstva, koji je u poslu još od daleke 1993. godine.

Kušat će se ponovo vrhunske Aurelia tjestenine, kao i jela s Kotanyi suhim marinadama koje će nam pripremiti Petar Vlak, lani drugoplasirani na Biseru mora. Orgula nam je pripremila nagrađivana djevičanska ulja za natjecanja i prezentacije, a o vinima koja će pratiti demonstracijske tanjure pobrinut će se Damir Zrno iz osječke tvrtke Wine4All, a bit će tu i Wine&Friends sa svojom vinskom prezentacijom. Elmag će se poslovično pobrinuti za higijenske potrepštine i pribor svojim vrhunskim rješenjima, a manifestaciju ćemo zaključiti s Chef Pero Ginom, luksuznog žesticom iza kojeg stoji jedan od veterana naše udruge – Pero Savanović.

Chef Pero GIN alkemijski sažima mediteranske okuse i balkansku tradiciju destiliranja žestica

Biser mora – međunarodni kulinarski festival

Scroll to Top