Predavanje i degustacija iz ciklusa “S ribom mogu sve” uz recepture projekta (Po)morsko je dobro

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija nastavili su suradnju s OŠ Vladimira Nazora iz Postira na projektu “S ribom mogu sve” s ciljem poticanja konzumacije ribe i ribljih proizvoda kod djece i mladih. Prošlog četvrtka u Postirama objedinjena su predavanja i degustaciju jela glavnog chef edukator ŠKMER-a, Željka Nevena Bremeca, a teme su bile tradicionalne i suvremene tehnike pripreme i posluživanja ribljih jela te važnosti morskih namirnica u prehrani. Tom je prilikom Bremec mladim Bračanima demonstrirao pripremu savura od srdela s domaćom kvasinom i suvicama, carpaccia od lubina s limunom i narančom, tartara od komarče s kaparima i bračkim maslinovim uljem, brujet od miješane ribe s bračkim varenikom i palente kuhanu na temeljcu od kozica. Riječ je o jelima koja su uvrštena u ovogodišnju realizaciju ŠKMER-ovog projekta (Po)morsko je dobro koji se odvija uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, u dijelu za djecu i mlade u dobi od 6 do 17 godina.

“Učenici su postavili nekoliko pitanja vezanih uz ovu temu i dobili odgovore, ali i mogućnost degustacije i prezentacije kako se riblja jela mogu poslužiti. Osnovni naglasak je u bio da pripremanje i posluživanje ribe, koja ima važnu nutricionističku vrijednost, prati moderne trendove u kuharstvu i ugostiteljstvu i odgovara sve zahtjevnijim potrebama publike, a da pri tome ne smanjuje konzumaciju, niti umanjuje prehrambene vrijednosti ribe. Naučili smo što se poslužuje uz riblja jela, na koji način ih možemo učiniti oku atraktivnim i primamljivim, koji su trendovi, koliko puta je potrebno ribu konzumirati i je li zahtjevno tržište i povećanje cijene utječe na konzumaciju ribe” – objasnila je Sanja Nejašmić, ravnateljica OŠ Vladimira Nazora.

“S ribom mogu sve” traje do kraja ove godine, a jedna od ključnih stavki projekta je uvođenje redovite ribljih obroka u prehranu učenika OŠ Vladimira Nazora koje pripremaju učenici smjera kuhari Srednje škole Brač s njihovim nastavnikom Zvonom Ljaljićem.

“Do završetka projekta planira se organizirati po još dvije kuharske radionice za učenike Srednje škole Brač i učenike OŠ Vladimira Nazora te nastaviti s redovitim ribljim obrocima za učenike.

Sa ŠKMER-om naša škola redovito surađuje. Prva suradnja je bila još 2010. godine na Biseru mora, a nastavila se i dalje sudjelovanjem naše učeničke zadruge na ovoj manifestaciji. I sam projekt „S ribom mogu sve“ je predstavljen na Biseru mora 2022., a lani je na toj manifestaciji bilo upriličeno izlaganje i degustacija uz aktivno sudjelovanje s učenicima, mladima, mještanima i svima zainteresiranima na supetarskoj rivi” – dodala je Nejašmić.

ŠKMER kroz projekt (Po)morsko je dobro koji se nadopunjuje suradnjama sa školama i drugim obrazovnim ustanovama u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ima za cilj uvesti djecu i mlade u svijet zdrave mediteranske, dalmatinske prehrane, upoznati ih s nutritivno bogatim mediteranskim namirnicama i jelima, probuditi im ljubav i kreativnost u kuhinji i pokazati im da zdravo može biti ukusno.

“Sve je manja zastupljenost ribe i morskih proizvoda u prehrani kod djece i mladih, a sve više im se na dnevnom menuu pojavljuju fast food jela zbog ubrzanog načina života. Želimo povećati konzumaciju ribe i ribljih proizvoda, naučiti djecu pravilnim tehnikama pripreme ribe i ribljih proizvoda i povezati ribarstvo kao jednu od osnovnih gospodarskih grana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, promovirati kuharstvo u pripremi tradicijskih jela s modernom i inovativnom prezentacijom i predstaviti prirodnu i kulturnu baštinu i brigu o zaštiti okoliša i očuvanju čistoće mora kao izvorišta egzistencije u našoj županiji” – kazala je Nives Delić, voditeljica ŠKMER-ovih projekata za djecu i mlade.


 

 

Scroll to Top