Predstavili smo Dalmatinsku marendu u srcu Sarajeva

Prošlog je tjedna projekt “Dalmatinska marenda“, kojim Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije promovira autentičnu dalmatinsku gastronomiju i način života, stigao i do Sarajeva. Ekipa Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) predvođena Željkom Nevenom Bremecom, i ovaj put je donijela okuse Srednje Dalmacije te oduševila okupljene bogatom trpezom.

U sklopu programa održanog u Hills hotelu prikazan je video o destinaciji – Centralne Dalmacije. Nastupio je KPD “Jedinstvo“, najstarije i najtrofejnije kulturno umjetničkog društva u Republici Hrvatskoj. Obučeni u stare splitske nošnje, članovi društva izveli su starogradske plesove, uključujući najpoznatije očuvane hvarske plesove i nošnje, poznate kao Forski tonci.

„U srcu Sarajeva s radošću predstavili smo Dalmatinsku marendu, dragulj dalmatinskog nasljeđa kojeg s ponosom dijelimo s cijelim svijetom. Ovaj projekt nije samo o hrani; on je o pričama koje se prenose s koljena na koljeno, o mirisima koji nas vraćaju u djetinjstvo, o okusima koji bude sjećanja. Kroz Dalmatinsku marendu, ne samo da promoviramo naše lokalne proizvode i tradicionalne recepte, već slavimo našu kulturu, našu baštinu, našu ljubav prema životu. Naši gosti iz BiH među najvjernijim su našim posjetiteljima te nas stoga iznimno veseli što nas svake godine posjećuju u sve većem broju i to tijekom čitave godine. Taj rast odražava ne samo ljubav naših susjeda prema našoj regiji, već i uspješnu suradnju između naših destinacija te nas potiče da nastavimo razvijati nove inicijative i programe kako bismo osigurali nezaboravna iskustva za sve naše posjetitelje’“ – izjavila je direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije, Ivana Vladović, ujedno inicijatorica ovog projekta uoči promocije.

ŠKMER-ova ekipa priredila je za okupljene niz autentičnih predjela, uključujući salatu od hobotnice na dalmatinski način, slane srdele s kapulom i kvasinom, paštetu od jadranske tune, salatu od šparoga i jaja, te selekciju dalmatinskih ovčjih i kozjih sireva s prilozima. Među delicijama su se našli i pečeni teleći but s dalmatinskim travama, masline (crne i zelene), sušeni pomidori, suhe smokve i bademi, te domaći kruh s maslinovim uljem. Za glavno jelo, Bremec i tim skuhali su tradicionalnu janjetinu s bižima, pileći tingul s manistrom, sipu i bob s njokima, skuše na gradele s blitvom te poslužili domaće dalmatinske salate. Ljubitelji slastica uživali su u dalmatinskoj rožati, dalmatinskim fritulama, broštulanim mendulama, paradižotu, bračkoj hrapaćuši i rafijolima. Uz jela kušala su se vina hvarske vinarije Zlatan Otok.

foto: Damir Deljo & škmer

Scroll to Top