Predstavili smo ŠKMER Akademiju na velikom turskom VegFestu i sudjelovali u pripremi veganske role duge 50 metara za Guinnessovu knjigu rekorda

VegFest, četvrti veganski festival održan je prošlog tjedna u turskom gradu Didimu, a Šefove kuhinja mediteranskih i europskih regija predstavljao je predsjednik udruge Željko Neven Bremec. Kao kruna te trodnevne manifestacije bila je izrada najveće svjetske veganske role duge čak 50 metara za Guinnessovu knjigu rekorda, dakako, u čijoj je pripremi s mnogo drugih kuhara majstora, sudjelovao i Bremec. Stigao je na poziv Emrah Koksal Sezgina, direktora Turkish National Culinary Teama i ŠKMER-ova ambasadora za Tursku, a jedan od vodećih kuhara u Didimu bio je i Emre Idrisoglu, renomirani chef iz Burse.

“Didim je grad u Turskoj, na obali Egejskog mora, popularno tursko ljetovalište. Povijesno vrlo je važan jer se za njega vežu legende o Meduzi, a tamo je Apolonov hram, jedan od ključnih arheoloških nalazišta, uz koje se i održavao VegFest koji se organizira u znaku ovog iznimno povijesnog mjesta. U sklopu festivala organiziran je sajam lokalnih, pa i veganskih proizvoda cijele Turske. Na štandovima ljudi su prodavali, mijesili, kuhali, pekli i dijelili razne zalogaje, kolačiće i druga veganska jela ” – naveo je Bremec.

Na otvaranju festivala prvo su na pozornicu izašle folklorne grupe te su uprizorene predstave iz različitih krajeva zemlje. Na štandovima nudili su se i veganski proizvodi poput veganskih mesnih okruglica, lahmacuna, palačinki, mahunarki, svitaka, domaćih jela s autohtonim začinskim biljem, kao i veganski sir i ćufte.

„Festival smo započeli 2017. godine, no zbog pandemije uslijedila je dvogodišnja pauza. Manifestacija je to koji pokušava objasniti iznimno važnu filozofiju života, a prati je kvalificirana publika koja neprestano raste. U tri godine ugostili smo preko 200 tisuća ljudi. Pokušali smo to približiti inozemstvu, ali nismo uspjeli proći kroz pandemiju. Sad nastavljamo tamo gdje smo stali” – kazao je Ahmet Deniz Atabay, gradonačelnik Didima .

Nakon otvaranja uslijedio je VIP event za gradonačelnikove goste, a zatim kuhanje nekoliko stotina porcija artičoka s bižima. U dobroj atmosferi pripremali su se razni umaci i namazi za posjetioce, uživalo se u dobri okusima i glazbi.

“Završnica je pripala meni, gdje sam na jednoj “pozornici” – otvorenoj kuhinji održao svoj masterclass i predstavio ŠKMER Akademiju uz kuhanje rižota od artičoka i gljiva sa slanutkom. To je trajalo oko sata, a u nekom trenutku, pred sami kraj kuhanja, kad se trebalo degustirati je počela padati kiša, no okupljeni narod nije se dao smesti i ostali su čekati kako bi kušali jelo” – rekao je Bremec.

Drugog dana VegFesta upriličen je grill party za sve posjetitelje te je podijeljeno oko 2.000 porcija. Pripremao se veganski sudžuk na roštilju prethodno mariniran u soja umaku, kao i u drugoj varijanti pečen u povećoj tavi na kokosovoj masti.

“U vrijeme pečenja vrijedni studenti kulinarstva s Aydan Mendes sveučilišta su narezali nekoliko kašeta rajčica, te pripremili pikantni umak i kruh za 2.000 sendviča. Kako i priliči pučkom veselju, tu su bili i gradonačelnik i njegova zamjenica, a sve skupa je pratila lokalna muzika. Čim smo počeli ložiti roštilj, formirao se red. Ljudi su strpljivo čekali, a svatko tko je uzeo svoju porciju je učtivo zahvalio!” – ispričao je Bremec.

Nakon raspremanja grill partija, chefovi su obilazili nekoliko stotina štandova na kojima su vrijedni ljudi promovirali svoje veganske proizvode. Zadatak chefova bio je probati i savjetovati izlagače o proizvodima.

“I opet pozitivni šok! Svi su bili jako zahvalni i nitko nije rekao nešto tipa; moje je najbolje, pojma vi nemate, i slično, nego su bili zadovljni što smo došli do njih i probali što nude. Na kraju dana me je opet čekao master class. Ovaj put su to bile dvije juhe. Prva je bila blago pikantna od krumpira sa specijalnim vege margarinom, dok je druga bila blago slatkasta od graška s mrkvicom i kokosovim maslacem te poslužena s veganskim kiselim vrhnjem od indijskih oraščića i prepečenih sjemenki bundeve” – dodao je Bremec.

Kao vrhunac VegFesta upriličeno je zamatanje velike veganske role, najveće u svijetu, a za tu prigodu napravljena je veganska verziju Coleslaw salate, ispečene su velike količine falafela, te je pripremljen blago ljuti umak na bazi tahinija.

“Nakon što smo na 50 metarski stol poslagali veganske “tortilje”, na njih je stavljana salata, preko razmrvljeni falafeli, umak i začini. I onda je krenulo rolanje, predvođeno, naravno gradonačelnikom i njegovom zamjenicom, te našim chefovima i studentima, a sve su pratile brojne novinarske i TV ekipe te mnoštvo posjetilaca. Opet su svi bili sretni jer se to događa kod njih, a sretni i zahvalni da su mogli probati nešto sto će biti crtica u Guinnessovoj knjizi rekorda. Nestalo je dok si rekao keks!” – opisao je Bremec.

Scroll to Top