PRIJAVITE SE DO 1. LISTOPADA NA BISER KONJICA 2022. – Europsko kuharsko natjecanje profesionalnih kuhara te srednjih i viših ugostiteljskih škola

PRIJAVITE SE DO 1. LISTOPADA NA BISER KONJICA 2022. -Europsko kuharsko natjecanje profesionalnih kuhara te srednjih i viših ugostiteljskih škola

U hotelu Garden City u Konjicu 14.,15. i 16. listopada održati će se Europsko natjecanje kuhara profesionalaca kao i timsko takmičenje srednjih i viših ugostiteljskih škola, pod nazivom „Biser Konjica 2022“. Manifestacija traje tri dana , a u sklopu koje će se održati takmičenje u tri kategorije , svečane večere te masterclassovi.

Svečano otvorenje takmičenja je planirano u petak 14.10.2022. u Graden City Hotelu.

Pogledajte pravila i kategorije, a na kraju teksta nalaze se preporuke i načini prijave…

  • ŠKOLSKO TIMSKO TAKMIČENJE SREDNJIH I VIŠIH UGOSTITELJSKIH ŠKOLA

  • Takmičenje je timskog karaktera

  • Dva (2) su člana tima

  • Broj prijavljenih timova iz jedne škole je ograničen na jedan tim iz pojedine škole

  • Na prijavi obavezno naglasiti i kategoriju/temu

  • Svaki tim ima svog mentora

  • Svi učesnici takmičenja obavezno moraju nositi kuharske uniforme, prilikom otvaranja, zatvaranja takmičenja te dodjele nagrada.

  • KATEGORIJE/TEME
  • Takmičenje će biti organizovano u tri kategorije/ teme za glavno jelo:
  • Riba (po vlastitom odabiru)
  • Jela od tjestenine/pasta
  • Vegetarijansko jelo
  • Upute za predpripremu:
  • Voće/povrće – može biti oljušteno, ali ne rezano ili sjeckano I termički obrađeno

  • Tjestenine I tijesta – mogu biti pripremljena, ali ne termički obrađena

  • Riba I meso – može biti tranširano I marinirano, ali ne termički obrađeno I ne punjeno. Riba može biti očišćena ali ne I filetirana

  • Sve na tanjirima mora biti jestivo

  • Takmičari mogu sa sobom donijeti pripremljen nezačinjen fond I osnovne umake

  • KATEGORIJA GLAVNO JELO – JELO OD RIBE
  • Takmičari moraju u roku od 45 minuta pripremiti predjelo po vlastitom izboru i glavno jelo koristeći morsku ili slatkovodnu ribu sa odgovarajućim prilogom u dva jednaka primjerka, servirano na tanjiru, jedan za žiri a drugi za izložbeni stol.

  • Uz jela je potrebno staviti naziv jela i priložiti recept s popisom namirnica i postupkom pripreme jela, na bosanskom ili engleskom jeziku.

  • Nakon završetka takmičenja, takmičari su dužni u roku od 15 minuta očistitit i raspremiti radni prostor. Ukoliko takmičari ne očiste radni prostor u datom vremenu dobit će negativne bodove.

  • Takmičari sa sobom nose sve potrebne namirnice, te sitni alat i ostali pribor potreban pripremu jela kao i tanjire za serviranje jela.

  • Namirnice ne osigurava organizator.

  • KATEGORIJA GLAVNO JELO – JELO OD TJESTENINE/PASTA
  • Takmičari moraju u roku od 45 minuta pripremiti predjelo po vlastitom izboru I jelo od tjestenine u dva jednaka primjerka, servirano na tanjir, jedan za žiri a drugi za izložbeni sto. Takmičari mogu koristiti samo svežu tjesteninu od ručno pripremljenog tijesta.

  • Uz jelo je potrebno staviti naziv jela I priložiti recept s popisom namirnica I postupkom pripreme jela, na bosanskom ili engleskom jeziku.

  • Nakon završetka takmičenja, takmičari su dužni u roku od 15 minuta očistitit I raspremiti radni prostor. Ukoliko takmičari ne očiste radni prostor u datom vremenu dobit će negativne bodove.

  • Takmičari sa sobom nose sve potrebne namirnice, te sitni alat I ostali pribor potreban pripremu jela kao I tanjire za serviranje jela.

  • Namirnice ne osigurava organizator.

  • KATEGORIJA GLAVNO JELO – VEGETARIJANSKO JELO
  • Takmičari moraju u roku od 45 minuta pripremiti predjelo po vlastitom izboru i glavno jelo s odgovarajućim prilogom u dva jednaka primjerka, servirano na tanjir, jedan za žiri a drugi za izložbeni stol.

  • Uz jelo je potrebno staviti naziv jela i priložiti recept s popisom namirnica i postupkom pripreme jela, na bosanskom ili engleskom jeziku.

  • Nakon završetka takmičenja, takmičari su dužni u roku od 15 minuta očistitit I raspremiti radni prostor. Ukoliko takmičari ne očiste radni proctor u datom vremenu dobit će negativne bodove.

  • Takmičari sa sobom nose sve potrebne namirnice, te sitni alat I ostali pribor potreban pripremu jela kao I tanjire za serviranje jela.

  • Namirnice ne osigurava organizator.

  • POJEDINAČNO TAKMIČENJE INDIVIDUALACA – KUHARI PROFESIONALCI

  • Takmičenje je individualnog karaktera

  • Na prijavi obavezno naglasiti kategoriju

  • Svaki takmičar profesionalac može sudjelovati u jednoj ili više kategorija po vlastitom izboru

  • Sudjelovanjem u 3 kategorije se osigurava takmičenje u Kupu Bisera Konjica 2022 (finale)

  • Svi sudionici takmičenja obavezno moraju nositi kuharske uniforme za vrijeme takmičenja, prilikom otvaranja I zatvaranja takmičenja te dodjele nagrade.

  • Takmičari moraju sa sobom donijeti sve potrebne namirnice, te sitan alat I ostali pribor potreban za pripremu jela kao I tanjire za serviranje.
    Namirnice ne osigurava organizator!

  • Takmičari moraju imati sve namirnice složene 15 minuta prije početka takmičenja. Žiri će posebnu pažnju posvetiti higijeni I čistoći kutija u kojima su složene namirnice.

  • Upute za predpripremu:
  • Voće/povrće – može biti oljušteno, ali ne rezano ili sjeckano I termički obrađeno

  • Tjestenine I tijesta – mogu biti pripremljena, ali ne termički obrađena

  • Riba I meso – može biti tranširano I marinirano, ali ne termički obrađeno I ne punjeno. Riba može biti očišćena ali ne I filetirana

  • Sve na tanjirima mora biti jestivo

  • Takmičari mogu sa sobom donijeti pripremljen nezačinjen fond I osnovne umake

  • KATEGORIJA GLAVNO JELO – JELO OD RIBE
  • Takmičar mora u roku od 45 minuta pripremiti glavno jelo koristeći morsku ili slatkovodnu ribu sa odgovarajućim prilogom u dva jednaka primjerka, servirano na tanjiru, jedan za žiri a drugi za izložbeni stol.

  • Uz jela je potrebno staviti naziv jela I priložiti recept s popisom namirnica I postupkom pripreme jela, na bosanskom ili engleskom jeziku.

  • Nakon završetka takmičenja, takmičari su dužni u roku od 15 minuta očistitit I raspremiti radni prostor. Ukoliko takmičar ne očistI radni prostor u datom vremenu dobit će negativne bodove.

  • Takmičar sa sobom nosI sve potrebne namirnice, te sitni alat i ostali pribor potreban pripremu jela kao i tanjire za serviranje jela.

  • Namirnice ne osigurava organizator.

  • KATEGORIJA GLAVNO JELO – JELO OD TJESTENINE/PASTA
  • Takmičar mora u roku od 45 minuta pripremiti glavno jelo od tjestenine u dva jednaka primjerka, servirano na tanjir, jedan za žiri a drugi za izložbeni sto. Takmičari mogu koristiti samo svježu tjesteninu od ručno pripremljenog tijesta.

  • Uz jelo je potrebno staviti naziv jela i priložiti recept s popisom namirnica i postupkom pripreme jela, na bosanskom ili engleskom jeziku.

  • Nakon završetka takmičenja, takmičari su dužni u roku od 15 minuta očistitit I raspremiti radni prostor. Ukoliko takmičari ne očiste radni prostor u datom vremenu dobit će negativne bodove.

  • Takmičari sa sobom nose sve potrebne namirnice, te sitni alat I ostali pribor potreban pripremu jela kao I tanjire za serviranje jela.

  • Namirnice ne osigurava organizator.

  • KATEGORIJA GLAVNO JELO – VEGETARIJANSKO JELO
  • Takmičar mora u roku od 45 minuta pripremiti glavno jelo s odgovarajućim prilogom u dva jednaka primjerka, servirano na tanjir, jedan za žiri a drugi za izložbeni stol.

  • Uz jelo je potrebno staviti naziv jela I priložiti recept s popisom namirnica I postupkom pripreme jela, na bosanskom ili engleskom jeziku.

  • Nakon završetka takmičenja, takmičari su dužni u roku od 15 minuta očistitit I raspremiti radni prostor. Ukoliko takmičari ne očiste radni prostor u datom vremenu dobit će negativne bodove.

  • Takmičari sa sobom nose sve potrebne namirnice, te sitni alat I ostali pribor potreban pripremu jela kao I tanjire za serviranje jela.

  • Namirnice ne osigurava organizator.

  • FINALE – KUP “BISER KONJICA 2022”
    BLACK BOX

  • Pravila ocjenjivanja za odabir finalista:

  • U finalu se takmiče samo profesionalci. Samo oni takmičari koji se takmiče u tri (3) kategorije, ostvaruju mogućnost plasiranja u Finale – Kup Biser Konjica 2022.

  • Za natjecatelje koji su sudjelovali u tri (3) kategorije, zbrajat će bodovi tih triju (3) kategorija

  • Odabir finalista:

  • Pet (5) natjecatelja sa najvišim prosječnim brojem bodova u tri (3) kategorije, po gore navedenom principu, idu u finale Kup Biser Konjica I takmiče se u Black box- u, gdje pripremaju predjelo,glavno jelo i desert.

  • Upute za rad:

  • Takmičari moraju pripremiti, kuhati i servirati u 90 min tri (3) jela (predjelo,glavno jelo i desert) u tri (3) jednaka primjerka, dva za žiri, a jedan za izložbeni stol.

  • Predjelo se prezentira nakon 50 minuta, glavno jelo nakon 70 minuta i desert nakon 85 min.

  • Sastojci će biti osigurani od strane organizatora, ali neće biti dati takmičarima prije početka takmičenja. Nijedan drugi sastojak se ne smije koristiti.

     

     

Takmičari popunjenu prijavu za takmičenje šalju do 01.10.2022., na web stranici Garden City Hotela.
http://www.gardencity.ba

UPLATA

Svi takmičari kotizaciju plaćaju na žiro račun organizatora:

Garden City Hotel Konjic d.o.o.
Banka: ADDIKO BANK D.D. SARAJEVO
3060002842599617
SWIFT: HAABBA22
IBAN: BA393060002842602721


POSLOVNICA KONJIC
ULICA TRG DRŽAVNOSTI BB, KONJIC

Opis plaćanja: Troškovi natjecanja za “ime I prezime – kategorija”

SMJEŠTAJ U HOTELU

Svi natjecatelji plaćaju smještaj na bazi polupansiona (HB) po predračunu.

DODATNE INFORMACIJE O SMJEŠTAJU NA:
recepcija@gardencity.ba
+387 36 712 800

POPUNJAVANJEM FORMULARA NA STRANICI GARDEN CITY HOTELA BIRATE OPCIJU DA ŽELITE I SMJEŠTAJ, A ORGANIZATOR ĆE KONTAKTIRATI SVAKOG UČESNIKA NAKON PRIJAVE NA TAKMIČENJE.

Cijene smještaja za sudionike “Bisera Konjica 2022”, usluga na bazi polupansiona:

HOTEL

1/1 HB 105,00 KM

½ HB 80,00 KM po osobi / 160,00 KM ½

1/3 HB 65,00 KM po osobi / 195,00 KM 1/3

APARTMANSKO NASELJE

HB 65,00 KM/OSOBA

HB 55,00 KM/OSOBA-SMJEŠTAJ PO KAPACITETU

Polupansion uključuje doručak i večeru. Dodatni obrok (ručak) se doplaćuje 25,00 KM uz rezervaciju usluge kod rezervacije smještaja.


Boravišna taksa i osiguranje nije uključeno u cijenu smještaja i iznosi 2,50 KM/osoba/dan

UČEŠĆE PO KATEGORIJI

25,00 KM

Sve rezervacije po gore navedenim uslovima se primaju do 01.10.2022.godine

NAGRADE I PRIZNANJA

Svaka od navedenih kategorija se boduje pojedinačno i nagrađuje, posebno za škole i posebno za profesionalce kuhare.

U svakoj kategoriji posebno se dodjeljuju zlatne, srebrne i bončane medalje te diplome.

NAGRADE I PRIZNANJA – U KUPU “BISERA KONJICA 2022”

Dodjeljuje se zlatna, srebrna i brončana medalja, pehari i diplome te nagrade sponzora.

  • 90 – 100 BODOVA = ZLATNA MEDALJA

  • 80 – 89 BODOVA = SREBRNA MEDALJA

  • 70 – 79 BODOVA = BRONČANA MEDALJA

  • 60 – 69 BODOVA = DIPLOMA

ORGANIZACIJSKI TIM KONTAKTI

Garden City Hotel Konjic
Trbića polje do broja 158
88400 Konjic
Bosna I Hercegovina

T: +387 36 712 800
E:
recepcija@gardencity.ba
W:
www.gardencity.ba

Ilda Beha, Garden City Hotel Konjic
T: +387 61 318 108
E:
ilda.beha@gardencity.ba

Adnan Bahor, šef kuhinje Garden City Hotela,
zlatna medalja u kategoriji pasta na “Biser mora”
T: + 387 62 488 566

Hamid Hadžić, AMBASSADOR of SKMER
T: +387 61 803 398

Scroll to Top