Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) po 18. put od 29. ožujka. do 1. travnja organiziraju Biser mora, najveće kuharsko natjecanja i festival gastronomije u regiji kojim će se poslovično označiti početak turističke sezone na Braču. I ove se godine u Sveptrvs hotelima u Supetru stotine sudionika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Indije, Italije, Makedonije, Mauricijusa, Rumunjske, Slovenije i Turske.
Osim natjecanja, održat će se brojni cooking showovi, master classovi, prezentacije i degustacije, a po prvi put i sudački seminar. Riječ je o dvodnevnoj modularnoj edukaciji namijenjenoj strukovnim nastavnicima, mentorima te profesionalcima iz hotelijersko-ugostiteljske struke kako bi im se predstavio put od ideje organiziranja gastronomskog natjecanja, od planiranja do realizacije svih resursa i struktura neophodnih za uspješnu manifestaciju, kao i koncept cjelokupnog ocjenjivanja. (Detalji i link za prijavu su na kraju objave.)
Program Biser mora 2023 / Program Pearl of the sea 2023
UTORAK/TUESDAY, 28.3.2023.
20:30 Službeno otvaranje 18. Bisera mora / Opening ceremony of the 18. Pearl of the sea
16:00 – 19:00 Sudački seminar za ocjenjivače na gastronomskim natjecanjima: Ugostiteljsko posluživanje
SRIJEDA/WEDNESDAY, 29.3.2023.
08:00 – 20:00
BISER MORA Timsko školsko natjecanje kuhara / PEARL OF THE SEA School team chefs competition
Juniorsko natjecanje konobara / Junior waiter competition
Timsko natjecanje Chef’s table/Team competition Chef’s table
10:00 FitSplit RCK korner – info korner o zanimanjima u sektoru turizma i ugostiteljstva te mogućnostima koje pruža Regionalni centar kompetentnosti Split
9:00 – 12:00 Sudački seminar za ocjenjivače na gastronomskim natjecanjima: Ugostiteljsko posluživanje
Master Classovi, prezentacije, radionice
10:00 Pizza Italiana, Alectoris food
11:00 Okusi Indijskog oceana: Alan Payen & Anil Grover
12:00 OTKLJUČAVANJE OKUSA BRAČA: konoba ŠTORIJA i restoran FAMILIES
14:00 Zero Waste – 100 % taste, ŠKMER Kuharska Akademija
15:00 Bouillabaisse, John Wulff
16:00 Jetrice & pjenice, Hamid Hadžić
17:00 Kvarnerski pijat, Kristian Kozmić
18:00 Dalmatinski kokteli od travarice, Tomislav Stančić IKS
ČETVRTAK/THURSDAY, 30.3.2023.
08:00 – 19:00
Natjecanje kuhara seniori i juniori / Chef’s competition seniors and juniors
Natjecanje mentora/ Mentor competition
Juniorsko natjecanje konobara / Junior waiter competition
Timsko natjecanje Chef’s table/Team competition Chef’s table
10:00 – 18:30
FitSplit RCK korner – info korner o zanimanjima u sektoru turizma i ugostiteljstva te mogućnostima koje pruža Regionalni centar kompetentnosti Split
Master Classovi, prezentacije, radionice
10:00 Priprema za natjecanje: Pobjednički tanjur s potpisom, Tomaž Vozelj
11:00 Putovanje Italijom, Pavel Marc
12:00 OTKLJUČAVANJE OKUSA BRAČA: SVPETRVS hoteli, hotel OSAM i pizzeria-grill BONACA
14:00 Suhe Marinade, Petar Vlak
15:00 Restoranski desert A la carte, Ivana Bradarić
16:00 Art of Plating, Sokol Prenga
17:00 Trogirski rafioli, Kameni cvit
18:00 Brački zero waste masterclass by Gottfried Bachler
20:00 Proglašenje pobjednika / Winner announcement
PETAK/FRIDAY, 31.3.2023.
08:00 – 19:00
Natjecanje kuhara seniors i juniora / Chef’s competition seniors and juniors
Kup Biser mora 2023 / Pearl of the sea 2023 Cup
8:30 – 10:30 Stručni skup za nastavnike i ravnatelje srednjih strukovnih škola: Modernizacija strukovnog obrazovanja i vrednovanje učeničkih postignuća u praktičnoj nastavi, Viša stručna savjetnica Monika Belle, ASOO & savjetnik Mario Pavić, SSŠ BJT
Master Classovi, prezentacije, radionice
10:00 Okusi Slovenskog dijela Istre, Dušan Veršec
11:00 FitSplit RCK korner – Promocija zanimanja za učenike osnovnih škola i njihove roditelje te prezentacije za predstavnike ugostitelja i potencijalne korisnike programa cjeloživotnog učenja
12:00 OTKLJUČAVANJE OKUSA BRAČA: konoba KALA i restoran & sushi bar CHOPSTIX
14:00 SVE IZ MORA, Centaurus, prezentacijska edukacija
15:30 Restoranski desert A la carte, Ivana Bradarić
16:30 Jela s ginom uz gin, Chef Pero
17:30 Vinski master class, Natalija Kuzmanovska
21:00 Proglašenje pobjednika / Winner announcement
SUBOTA/SATURDAY, 1.4.2023.
Odlazak sudionika/Participants departure
Biser mora po 3. put imat će u Supetru RCK korner Split– poseban informacijski i prezentacijski odjel pod okriljem projekta “Uspostava regionalnog centra kompetetnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”,(UP.03.3.1.05.0002). Riječ je o projektu koji vodi splitska Turističko-ugostiteljska škola i provodi se uz strateške partnera, među kojima je i ŠKMER. RCK Split je podržala i financira EU, kao i Republika Hrvatska kroz svoje institucije, a zadaća je do 2023. godine uvesti novi pristup obrazovanja i unaprjeđenje ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj.
PRIJAVE ZA SUDAČKI SEMINAR:
Prijava za sudački seminar za ocjenjivače na gastronomskim natjecanjima: Ugostiteljsko posluživanje