PROGRAM ZA KUHARE NA TURISTIČKIM BRODOVIMA: Trening i edukacija za profesionalce koji žele započeti raditi ili su već zaposleni u brodskih kuhinjama

Nedostatak programa i sadržaja u sustavu redovitog obrazovanja za kuhare na turističkim brodovima te značajno rastuće potrebe tržišta rezultirale su novom edukacijom za profesionalne kuhare koju smo po prvi put održali u ožujku. Riječ je intenzivnom “Treningu za kuhare turističkih brodova” pod vodstvom Damira Tomaša, šefa kuhinje makarskog hotela Meteor koji je na cruiserima Adriana i Dalmacija proveo 11 godina te pet godina i kao šef kuhinje luksuznog jedrenjaka Amorena.

“Kod nas se nisam susreo s nekom organiziranom obukom i edukacijom za brodske kuhinje. Nekada davno su postojali programi za osposobljavanje BRODSKIH KUHARA u sklopu ugostiteljskih škola u Opatiji i Dubrovniku, no vremenom se to ugasilo. Na poziv iz Kuharske Akademije Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a s obzirom na moje dosadašnje iskustvo rada na brodovima, dobio sam priliku voditi trening za profesionalce koji žele raditi ili su već na brodovima. Oduševilo me da mogu svoja iskustva prenijeti i podijeliti s kolegama. Smatram da je ovo odličan program koji je ŠKMER ponudio jer se flota mini cruisera svake godine sve više i više uvećava te su samim tim i potrebe za kvalitetnim kadrom veće. Edukacija pomaže vlasnicima s educiranjem postojećeg kadra te mladim kuharima ili prekvalifikantima koji imaju interes zaploviti, da upoznaju izazove s kojima se mogu susresti na brodovima. S obzirom na to da flota neprestano raste, istovremeno stižu i nove agencije koje za svoje goste uvjetuju posebne režime prehrane, pa je vrlo važno pratiti nove trendove te se redovito educirati” – istaknuo je Tomaš koji je trening vodio uz asistencije iskusnog chefa Kristijana Šabića, kuhara boljih makarskih restorana.

Naime, sve više gostiju traži zdravu mediteransku prehranu baziranu na domaćim namirnicama i lokalnim specijalitetima, te je Tomaš trening i edukaciju uz takva jela, najčešće klasične delicije reinterpretirane na suvremen način, s polaznicima pravio i u bezglutenskim, dijetalnim te veganskim varijantama. Na radionici obrađeni su različiti dvotjedni meniji s po četiri slijeda. Program je bio prilagođen potrebama svakog polaznika edukacije s obzirom na strukturu njihovih gostiju, kategoriju broda, (jahta, gulet i mini cruiser visoke kategorije) te financijsku stranu troškova jela. Bavilo se i aspektima nabave namirnica koje moraju biti dostupne tijekom cijele sezone te su polaznici upoznati s novim proizvodima na tržištu koje uvelike pomažu i olakšavaju posao kuharima na turističkim brodovima.

“Spomenuo bih ŠKMER-ove partnere Centaurus (Gastro Ribarnice Brač) sa svojim novim “ready to cook” proizvodima kao što su pasterizirane dagnje, kuhana hobotnicama, sipa isječena na kockice ili kuhana, Kotanyi začine i mješavine, Nichi svježe tjestenine čije smo proizvode i kuhali i koristili tijekom edukacije. Cilj mi je bio pomoći kolegama da što jednostavnije i kvalitetnije odrade predstojeću sezonu i da se upoznamo sa svim ljepotama, ali i problemima koje ovaj posao nosi. Naglasak je bio na mediteranskoj ishrani te smo prema tome i osmislili jela” – kazao je Tomaš.

Na radionici su se radili morska pašticada od hobotnice, filet lubina s demiglace umakom, bomboni od blitve, rižot od suhih smokava, feta sira i crnog vina, rižot od limuna s jabukama i crvenim paprom, osso bucco, lubin u škartocu, bruschetta s paštetom od brujeta, riblji pršut te i druga jela u koja su ukomponirane lokalne namirnice poput smokava, limuna, bajama i ostalih blaga naših otoka i obale.

“Tijekom rada na brodovima uvidio sam da gosti žele upoznati našu gastronomiju stoga sam na ovoj edukaciji želio sve to prikazati uz moderan pristup serviranju jela. Na treningu smo vodili računa o serviranju svih obroka tako da smo za završni dan napravili shemu Kapetanove večere kao buffet stol. Dakako, uvezali smo se i WhatsApp grupu da možemo izaći u susret s kakvom asistencijom kad svi zaplove” – naveo je Tomaš.

Gastrobajter

 

Scroll to Top