IZA NAS JE 15. FEŠTA O’ SPIZE …pročitajte zanimljivosti

Oko 5.000 porcija janjetine s bižima skuhanih povodom proslave Sv. Duje, zaštitnika grada Splita, podijeljeno je u utorak (7. svibnja) u samo 12 minuta.  ŠKMER-ovci i volonteri od jutra su na splitskoj Peškariji krenuli s pripremom kako bi do 12.30 sati zgotovili jelo za mnoštvo građana, pretežno umirovljenika i turista. Podsjetimo, ovu manifestaciju pod imenom Fešta o’ spize pokrenuo Miro Bogdanović (1954-2017), osnivač udruge, s pokojnim splitskom gradonačelnikom Zvonimirom Puljićem prije 14 godina. Besplatna jela za građane se od tada svake godine bilo za Sv. Duju spremaju u mega teći zapremnine od oko 1200 litara i promjera 2,6 m i koja se prevozi “paukom, a koristi se i za Badnjak te pokoju drugu manifestaciju u Dalmaciji. Dodajmo, mega teću su izradili škverani, a  to je bila prilika i da porazgovaramo s jednim od njih.

“Grad Split je naručio izradu, a u toj priči bio je nezaobilazan Miro koje je navodio naše djelatnike kako da se izradi vrhunska gigantska posuda za kuhanje za ovakve ili slične maniftesacije gdje trebate spremiti tisuće obroka odjednom. To je prva mega teća koju smo izradili, a napravili smo ih  jošnekoliko idućih godina. Pamtim da ju je radila ekipa iz bravarske radionice na čelu s poslovođom Ivanom Mastelićem. Izrada je većinom bila ručna, osim savijanja plašta koje je odrađeno na valjku. Korišten je inox, varenje je bilo argonsko, a za izradu trebalo je četiri dana” – prisjetio se Vinko Pisturić, tehnolog iz Brodosplita koji se pojavio na ovogodišnjoj Fešti o spize.

Ove godine na Peškariji janjetinu s bižima spremalo je veliki broj profesionalnih kuhara i volontera uz polaznike naših radionica kuhanja, a pripreme namirnica i logistike trajala su desetak dana. Porcije su dijelili volonteri, splitski srednjoškolci iz Turističko – ugostiteljske škole Split, Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, IV. gimnazije Marko Marulić, V. gimnazije Vladimir Nazor, Graditeljsko-geodetske tehničke škole Split i udruge Lastavice. Zahvaljujemo se učenicima i profesorima na pomoći u pakriranju i podjeli hrane kao i svim ostalima koji su nam došli pomoći u realizaciji ove fešte.

Zahvaljujemo se i tvrtkama pekari Babić, Trenton, Zvijezda, Croplin, Tržnice Hippos na pomoću u organizaciji ove fešte te tvrtki Split parking koji je svojim pauk vozilom prevezao „mega teću“.

Također se zahvaljujemo i našim  članovima – kuharima koji su pripremili, skuhali i podjelili ovih 5000 porcija.

[ess_grid alias=”svduje-2019″]

Scroll to Top