Ulazak Hrvatske u Europsku uniju

Svečani program u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju Splićani su započeli i ujutro s klasičnom glazba u Đardinu, a točno u ponoć s bine na Rivi zaorila se Beethovenova “Oda radosti”, himna Europske unije koju su izveli članovi zbora HNK i zbora Umjetničke akademije.EU-podrumi-03

Potom je uslijedio spektakularni vatromet, pa prigodna čestitka gradonačelnika Splita Ive Baldasara uz gigantsku bocu prošeka od Dalmacijavina i veliku tortu na kojoj je pisalo „Sa srcem u Europu iz srca Dalmacije” koje je podijelio sa svojim zamjenicima – Aidom Batarelo i Goranom Kovačevićem.
S prvim trenucima ulaska u europsku obitelj, nakon zdravice, klapa Cambi Split otpjevala je legendarnu „Dalmatino povišću pritrujena“. Inače, u Splitu je fešta ulaska u EU trajala cijeli dan – pjevalo se doslovce na svakom kantunu centra grada, a nije falilo ni dobre spize. Predvečer u centru grada dijelili su se tradicionalni dalmatinski proizvodi našim sugrađanima i njihovim gostima, a u suradnji sa Savezom kuhara mediteranskih i europskih regija. Uz dalmatinske proizvode u podrumima Dioklecijanove palače brojni posjetitelje su kušali nešto više d 4000 kolača što su ih spravili predstavnici nacionalnih manjina koje žive u Splitu u suradnji s kuharima SKMER-a.

EU-podrumi-02    EU-podrumi-01

 

 

Scroll to Top