QIMIQ RECEPT: Quiche Lorraine – francuski klasik

Quiche Lorraine izdašnija je francuska pita (tart) poznata u cijelom svijetu, a najčešće se nadjeva jajima, slaninom, pa i sirom. Dakako, postoje i druge kombinacije s kojima nećete pogriješiti. Ovo je jelo porijeklm je iz slikovite regije Lorraine u sjeveroistočnoj Francuskoj, a imalo je skromne početke kao jednostavan i izdašan obrok koji su pripremali zemljoradnici. Izvorni Quiche Lorraine bio je od na selu lako dostupnih jaja, vrhnja, slanine i tijesta, no vremenom je doživio transformaciju koja ga je uzdigla do kulinarskog remek-djela. Dodatak sira, često glatkog i pikantnog Gruyèrea, jelu je dao bogatstvo kremaste kreme. Kombinacija okusa i tekstura pogodila je žicu onima koji su je uživali, što je dovelo do širenja njene popularnosti izvan granica Lorrainea.

Naša je preprouka da je napravite s Qimiqovom bazom za umake i po njihovom receptu u nastavku.

SASTOJCI ZA 10 PORCIJA, ZA OBLIK KALUPA PROMJERA 26 CM
TART:
200 g glatkog brašna
100 g maslaca
1 jaje
25 ml hladne vode
sol
NADJEV:
250 g QimiQ Baza za umake
200 g luka, sitno nasjeckanog
200 g slanine, sitno nasjeckane
60 g maslaca
200 g vlasca, sitno nasjeckanog
160 g crvene paprike narezane na trakice
4 jaja
sol, papar, origano, sitno nacjeckan
100 g planinskog sira s 45% masnoće,
sitno naribanog

PRIPREMA
1. Pećnicu zagrijati na 160 C (gornji i donji grijač).
2. Za dno umijesiti sve sastojke, umotati u foliju i staviti u hladnjak na 30 minuta da se tijesto odmori. Tijesto razvaljati u oblik kruga, složiti
u kalup tako da se napravi obrub od tijesta od oko 3 cm.
3. Za nadjev luk, slaninu, vlasac i papriku zapeći na maslacu i rasporediti na tijesto.
4. QimiQ bazu za umake izmiješati s jajima i začinima te time preliiti povrće.
5. Na sve složiti sir te peći oko 50 minuta.

Scroll to Top