Novitet koji nam stiže iz kulinarskog studija našeg austrijskog partnera QimiQ je QiQ baza od maslaca (QiQ buttersauce basis). Riječ je o suhoj mješavini za klasični umak od maslaca, jedne od najvažnijih osnova pri izradi drugih umaka. Kod ove baze kuhar sam odlučuje okus, strukturu i sastav recepta, vrlo je jednostavna pri upotrebi, štedi vrijeme izrade i omogućava neograničenu kreativnost i varijacije u izradi vlastitih umaka. Imali smo ga prilike probati u umaku chefa Željka Nevena Bremeca uz pečenu tunu i puru na nedavnom 16. Biseru mora u Supetru.
– Baza recepture izvedena je iz klasičnog hollandaise umaka s upotrebom samo vrhunsko kvalitetnih sastojaka. QiQ baza od maslaca je bez pojačivača okusa, MSG-a(monosodium glutamata) i bojila. Baza je bez glutena, može se zamrzavati i stabilna je kod držanja u bagna mariji. Ne sadrži sastojke za koje je potrebna deklaracija i time je Clean-Label proizvod – ističu iz QimiQ-a.
KARAKTERISTIKE I FUNCIONALNOST:
stabilnost kod zamrzavanja
stabilnost kod držanja u “bagni mariji”, ne stvaraju se grudice i površinska kožica
stabilno kod kiselina
jednostavna i brza izrada
mogućnost hladne pripreme za umake za grilanje, dipove, topinge
moguća proizvodnja unaprijed, a ista kvaliteta u različitim objektima
pogodno za catering vani
moguće duže korištenje i pogodno je za podgrijavanje
kreativno korištenje
slaže se sa začinskim ekstraktima, sirupima od povrća i začinima
kremasta konzistencija, bez dugotrajnog umućivanja.