RADIONICA ČETVRTKOM: Vino i jela s vinima – od Coq au vin do Boeuf bourguignona

četvrtak 17-21 h, 3. studenog 2022., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

U četvrtak na jednodnevnoj radionici za ljubitelje kuhanja pripremat će se i francuski klasici na suvremeniji način, a zaigrat ćemo se s vinima kako u čaši, tako i kao sastojku jela. Pozabavit ćemo se kako vino idealno složiti i s kojima sastojcima, odnosno iskoristiti ga u vrhunskim umacima za pijetla, piletinu i burgundsku govedinu, u morskom rižotu i čokoladnom desertu. Vino umacima daje teksturu, kiselinu i svježinu, njime ćete pojačati aromu jela, a izvrsno je za mariniranje.

Pijetao u vinu ili Coq au vin, prema legendi, proslavio je Gaj Julije Cezar. Nakon što je Cezar pokorio Galiju, na poklon od stanovnika dobio je žilavog pijetla, no njegov vješti kuhar ga je pomoću vina učinio sočnim, a to jelo vrmenom postalo francuski klasik.

Govedina na burgundski (bœuf à la Bourguignonne), kao i drugi krepki gulaši, potječe iz srednjeg vijeka. No, recept nije stigao u francuske restorane sve do 1903. godine kad je otac francuske gastronomije, Auguste Escoffier, objavio sastojke i metodu pripremu. Gotovo preko noći, boeuf bourguignon postao je vrhunska gastronomska senzacija za stolovima u Parizu, Londonu i New Yorku.

JELA NA RADIONICI:

– pijetao u vinu

– govedina na burgundski

– rižoto od plodova mora s vinom

– pileća prsa u umaku od desertnog vina i voća

– čokoladni kolač s crnim vinom

Cijena tečaja je 565 kn (74,99 eur), a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u ŠKMER Kuharskoj Akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

Prijave: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

Sponzori

Scroll to Top