Radionica dalmatinskih “gluten free” jela chefa Martina Grubiše

četvrtak 17-21 h, 16. siječnja 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Zdravstveno kontrolirana prehrana, a posebice kuhanje bez glutena (jela u kojima ne smije biti proteina ili bjelančevina pšenice, zobi, ječma, raži te njihovih botaničkih srodnika), tema su i ovogodišnje radionice chefa Martina Grubiše u našoj Kuharskoj Akademiji. Kako mu je i samom celijakija dijagnosticirana u ranoj dobi, specijalizirao se za gluten free prehranu, pa je prilika da na ovoj radionici za ljubitelje kuhanja i osobe intolerantne na gluten doznate kako izbjeći gluten u jelima gdje ga i ne očekujete kao što su razni umaci i temeljci, slastice te dodaci prehrani.

Jedna od ključnih namirnica ove radionice je kvinoja – visokoprobavljiva namirnica koja sadrži više kalcija od mlijeka, a proteina od mesa, te koja je, uz kukuruz, bila jedna od dviju osnovnih prehrambenih namirnica Inka. Kvinoja ima antioksidativna svojstva jer obiluje visokim razinama vitamina E te minerala mangana i bakra, a smatra se i idealnom namirnicom za regulaciju probave i mršavljenje. Zbog niskog glikemičkog indeksa, pogodna je i za dijabetičare i ne izaziva alergijske reakcije.

Grubiša koristi i brašno tapioke koje se dobiva iz korijena tropske biljke manioke i ne sadrži gluten.

Tapioka se smatra jednom od najboljih zamjena za pšenicu, posebice jer bogata je vitaminom B, magnezijem, kalijem, kalcijem, manganom, cinkom i željezom, ne sadrži masti ni proteine. Daje energiju tijelu, regulira probavu i potiče mršavljenje, snižava kolesterol, smanjuje stres, ne opterećuje probavni sustav, regulira tlak i blagotvorna je za kardiovaskularni sustav.

Također, na radionici koristit će se bademovo brašno umjesto bijelog pšeničnog, koje sadrži malo ugljikohidrata, a puno nutrijenata. Snažan je antioksidant, regulator šećera u krvi i izvrstan izvor magnezija. Njoke će se raditi od batata, iznimne zdrave namirnice koja se može kuhati, pržiti i peći te zamijeniti krumpir u kombinacijama s povrćem, ribom i mesom. Obiluje vitaminom A , izdašan je izvor vlakana, biotina, kalija, fosfora te vitamina B skupine, C vitamina, beta-karotena te metala mangana i bakra.

JELA NA RADIONICI:

Bezglutenske pogačice
Tapioka pecivo sa sirom
Quinoa salata
Pita od sira
Domaći njoki od batata
Čokoladni brownies bez glutena

Cijena tečaja je 400 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u Kuharskoj akademiji, namirnice, piće, sva potrebna oprema, recepture i sve konzumacije (svih jela po završetku radionice).
Prijaviti se možete na: mob. 099 319 89 61, mailom: na info@skmer.hr ili preko formulara na linku
https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amaterehttps://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere  

Scroll to Top