Radionica dizanih tijesta – od slastica do pogača

četvrtak 17-21 h, 19. studenog 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Dizana tijesta mogu se opisati kao smjese koje u svom osnovnom sastavu sadrže brašno, vodu i kvasac. Ovisno o namjeni dodaje im se šećer, sol, jaja, arome, začini karakteristični za pojedina podneblja… Dizanje tijesta nastaju uslijed djelovanja ugljičnog dioksida, pa količina kvasca uvjetuje duljinu ‘dizanja’, te se različita tijesta koriste za pizze, krafne, peciva, kruh, fritule, pogače i slično…a tome ćemo se okušati na radionici za ljubitelje kuhanja.

Na radionici pravit će se lepinje, focaccia, grisini, fritule, čokoladni kruh, pizza u škrovadi bucajoli, trlaini, kruh od banane i još toga.

Kvasac je gljivica koja je zaslužna za fermentaciju, odnosno proces koji uzrokuje dizanje tijesta. Korišten je od pamtivijeka, no tek je u 19. stoljeću francuski znanstvenik Louis Pasteur opisao cijeli proces. Povijest bilježi da su prvi vrsni pekari bili Stari Egipćani te da su započeli proizvodnju pekarskoga “pripitomljenog” kvasca otkrivši da dodavanjem u tijesto kruh postaje mekši i poprima veći volumen. U kruh su dodavali sezam, med i voće, bio im je sredstvo razmjene i plaćanja. I da…dodajmo, drevni Egipćani su pravili i pivo, što uostalom i jest tekući kruh jer ima iste sastojke – žitarice, kvasac i vodu…samo u drugim omjerima.

Cijena tečaja je 350 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u “Kuharskoj Akademiji“, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

PRIJAVE: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere

Članovi LJUBITELJI KUHANJA imaju pravo na 2 gratis tečaja po svom odabiru i poklon dobrodošlice, kao i članski popust od 20% na sve nove programe. Iznos godišnje članarine je 750 kn po osobi.

 

 

Scroll to Top