RADIONICA ENZITA & ŠKMER…od kuhinjskih viškova do ukusnih delicija Zero Waste konceptom

održano 5.lipnja, ŠKMER Kuharska Akademija, Split

Zajednička Zero Waste radionica ŠKMER-a i Enzite završila je očekivano banketom. Od kuhinjskih viškova nanizale su se delicije, a kako bi sve se što optimalnije iskoristilo upotrebljavali smo provjerene uređaje vodećih svjetskih marki koje ekskluzivno distribuira upravo naš zagrebački partner.

Radionicu smo organizirali kako bi članovima ŠKMER-a pokazali kako optimizirati poslovanje Zero Waste konceptom koji, između ostalog, predviđa kuhanje “od korijena do stabljike”. Naime, prema istraživanjima, oko 35 % posto voća i povrća u prosjeku se baca po uobičajenim recepturama, dok po zero waste konceptu uobičajeni “otpad” gotovo da ne postoji, posebice, ako ga se iskoristi u temeljcima, umacima i dekoracijama što nam upravo omogućavaju aparati koje nam je predstavila Marina Zubak iz Enzite.

Chef Željko Neven Bremec ovom je prigodom složio u uređaju Magimix hummus (preostao od Vege radionice) s tunom uz tostirani sezam, tahini Sane delikatese i Kotanyi začine. Dodajmo, Magimix je američka tvrtka s gotovo 50 godina tradicije u proizvodnji multipraktika koja se smatra da je uvela revoluciju u ovu sferu obrade namirnica.

U sokovniku Hurom napravljen je sok od naranče, pa poslužen s chilijem i đumbirom,a od korica voća napravljene su šećerne korice. Od ostataka mrkve iz sokovnika i uz dodatak bjelanjka u dehidratoru Excalibur napravljena je dekoracija mrkve koja nam je poslužila kao dekoraciju za semifreddo koji smo napravili kao desert na radionici. Od kape ramsteka Bremec je, pak, u Enzitinim aparatima usitnio meso za polpete koje su bile glavno jelo uz pire od krumpira i tikvica, a posebno je bila zanimljiva “dvojna juha” od piletine, kokosovog mlijeka, limunske trave i bundeve, svojevrsna varijanta Thai juhe s Tajlanda. Naime, u Vitamixu rađena je smeđa i posve drukčija tekstura, a u Magimixu zelena koje su usute u jedan tanjur. Pored toga, Excaliburu napravljeni su krekeri, a kruh za banket smiješan je u Magimixu…Uglavnom, puno toga u malo vremena i od viškova iz naše kuhinje.

Scroll to Top