RADIONICA: Jela od kamenica za sv. Josipa kad su najizdašnije

četvrtak 17-21 h, 19.ožujka 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Kamenicama se od Antike slavila božica ljepote Afrodita, pripisuju im se afrodizijačka svojstva posebice kad se jedu sirove, kao i brojni zdravstveni benefiti. Kako je meso ove školjke najizdašnije oko blagdana Svetog Josipa Nazarećanina (19. ožujka), prava je prigoda za radionicu jela za ljubitelje kuhanja od ove plemenite školjke u društvu chefa Željka Nevena Bremeca.

U kamenicama obilje je joda, selena i cinka, bogate su bjelančevinama, ugljikohidratima, mineralima i vitaminima. Mnogima su najomiljenije svježe uz malo limunova soka, a znaju se spremati u tempuri i na žaru, s ljutikom, omotane u pršut i gratinirane. Može ih se pohati, poširati, spremati i na buzaru ili u juhi. Najveća hrvatska uzgajališta su u Limskom kanalu, Pulskom i Malostonskom zaljevu, uvali Klimno i Pirovačkom zaljevu, gdje ih se može naći i samonikle. Znatne količine tirozinske aminokiseline u ovoj školjci smatra se da pomažu poboljšanju raspoloženja te da smanjuju negativne učinke stresa. Afrodizijačka svojstva pripisuju se velikom udjelu cinka koji posebno muškarcima potiče reproduktivne i spolne funkcije.

Dodajmo, da se Dani malostonske kamenice održavaju oko blagdana sv. Josipa, a tada se ova školjka konzumira na pučkoj fešti na rivi u Malom Stonu uz najbolja pelješka vina što gurmani hvale kao jednu od najharmoničnijih kombinacija.

Cijena tečaja je 550 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u “Kuharskoj Akademiji”, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

Prijaviti se možete na: mob. 099 319 89 61, mailom: na info@skmer.hr ili preko formulara na linku: https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere/

Članovi amateri imaju pravo na 3 gratis tečaja po svom odabiru. (iznos godišnje članarine je 750 kn po osobi)

Scroll to Top