RADIONICA MEKSIČKE KUHINJE: Viva Mexico!

četvrtak 17-21 h, 31.ožujka 2022., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Na radionic za ljubitelje kuhanja četvrtkom putujemo u meksičku kuhinju, nastalu “sudarom” starog i novog svijeta, na temeljima jela drevnih Azteka i Maja sa španjolskom kulinarskom tradicijom. Kukuruz, rajčica, grah, tikvice, avokado namirnice su koje čine okosnicu i današnje meksičke kuhinje, a Europljanima su postale poznate tek 1492. godine, otkrićem Amerike.

Širom Meksika su nezaobilazne tortille od kukuruznog ili bijelog brašna, poslužuju se umjesto kruha, te su glavni sastojak slavnih meksičkih specijaliteta, a neke ćemo isprobati.

Među ostalim, quesadille – tortilje punjene povrćem, piletinom, avokadom i rastopljenim sirom. Pripremat ćemo i enchilade, tortilje nadjevene povrćem, mesom i sirom, umotana kao kao palačinka, a, dodajmo, burritosi su tortilje tradicionalno punjene rajčicom, goveđim ili pilećim mljevenim mesom, avokadom, kukuruzom i lukom koja se također rolaju kao palačinka, s time da se i jedan rub podvrće kako sastojci ne bi poispadali.

Pripremamo na radionici i carnitas (“malo meso“). Dobiva se pirjanjem svinjetine u ulju ili po mogućnosti u obilnoj svinjskoj masti dok posve ne omekša. Što je postupak duži, meso će biti nježnije i sočnije. Uobičajeno se poslužuje s nasjeckanom s listovima korijandera, lukom na kockice, salsom, guacamoleom, tortiljama i prženim grahom (frijoles refritos).

Na jelovniku su i tamales, jelo od tijesta i mesnog ili povrtnog nadjeva koje se u tradicionalnoj varijanti pari u lisnatoj ovojnici kukuruza, a ponegdje i u listu banane. Priprema iziskuje vremena, pa ga se pravi u posebnim prilikama poput blagdana. Povijest tamalesa seže do 7000 p.n.e. u carstvo Asteka. Tada nije bilo kukuruza kakvog danas poznajemo već njegova preteča teosinte kojeg su drevni narodi Južne Amerike kultivirali te se koristio i za tamales. Naziv je izveden od astečke riječi tamalii – “zamotana hrana”. .

VIVA MEXICO! Jela na radionici:

GUACAMOLE, hladni umak na bazi avokada i začina
CARNITAS, sporo pečena svinjska plećka ili vrat

TORTILJE
MOLE VERDE, topli zeleni umak za punjenje tortilja, takosa i sl.
NACHOSI, čips od kukuruza s pikantnim umakom od sira i mariniranim povrćem

ENCHILADAS, zarolane tortilje, zapečene u pećnici
QUESADILLAS, Zapečene punjene tortilje

CHILI CON CARNE
JAMAICA, bezalkoholni napitak
TAMALES, varijanta s nadjevom od govedine

Pogledajte video kako je to bilo na našoj ranijoj radionici:

Cijena tečaja je 500 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u Kuharskoj akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

Prijave: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku: https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere/

Scroll to Top