RADIONICA PÂTE À CHOUX: Francuski prhki i kremasti klasici u tradicionalnim i modernim varijantama

17-21 h srijeda ,15. 11.2023. ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Novi ciklus Slastičarnice, radionice za ljubitelje slastica, nastavljamo francuskim slatkim klasicima; raznim varijantama prhkih kolača s kremastim punjenima koji su osvojili svijet, a zaigrat ćemo se i modernijim nadjevima kakvi se koriste za restoranske deserte.

Osnova ovih slastica je pâte à choux, nježno tijesto koje se koristi za eklere i razne varijante princes krafni (profiterole, choux a la crème, Paris-Brest, chouquettea), a sadrži samo maslac, vodu, brašno i jaja. Umjesto sredstva za podizanje, tijesto se napuhuju većom količinom pare.

Princes krafne tvrdi se da je smislio1540. godine Popelini, kuhar Catherine de ‘Medici, a današnji oblik dobile su 200-ak godina kasnije kad im je dodana krema. U 17 stoljeću spominju su u rječniku The New Worlds of English Words Edwarda Phillipsa pod pojmom petits choux, a danas ih ima u mnoštvu varijanti sa slatkim, pa i sa slanim punjenjima.

Ekleri slavna su francuska slastica originalnog naziva Éclair. Popularizirala 1860 -ih godina, a proslavio ju je legendarni francuski kuhar Antonin Carême. Slične su princess krafnama, no oblikovane u glatke, izdužene ljuske napunjene slastičarskom kremom, a zatim prelivene slojem glazure (čokolada, kava, vanilija ili drugi okusi).

Paris-Brest francuska je delicija slična princes krafnama. Ima oblika kotača i smislio ju je 1910. godine slavni slastičar Louis Durand kao počast velikoj biciklističkoj utrci Pariz – Brest koja se održava od kraja 19. stolječa do danas. Isprva je taj kolač bio vrlo popularan među biciklistima zbog visoke kalorijske vrijednosti, a odavno je i nezaobilazna delicija u slastičarnicama diljem Francuske.

Cijena tečaja je 70 eura. Uključuje kuhanje s profesionalnim pastry chefovima u ŠKMER Kuharskoj Akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije svih jela po završetku radionice.

PRIJAVE: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

Tečajevi za ljubitelje slastica

 

Scroll to Top