RADIONICA PIZZA@HOME: Napolitana, Chicago style i pizze od graham brašna i pira u kućnoj pećnici

četvrtak 17-21 h, 14. svibnja 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Kako ispeći pizzu kući da nalikuje onoj iz krušne peći, tema je radionice Pizza@Home. Vodi je iskusni, a mladi chef Petar Vlak, učenik Mira Bogdanovića, a najavljuje da će ljubitelji kuhanja s njim na radionici razvlačiti tijesta za Napolitanu i Chicago style pizzu koja se peče u kućnom uvjetima. Petar će pokazati i kako napraviti zdrave varijante pizze od grahama i brašna pira.

Općenito klasični oblik pizze smatra se da potječe od jela s tijestom siromašnih Napolitanaca, iako povijest slična jela pamti i više od tisuću godina. Tijesto za NAPOLITANU oblikuje se u pravilu samo od brašna, soli, vode, te prirodnog kvasca, a pazi se da pizza ima 30 centimetara promjera.

CHICAGO STYLE PIZZA (deep dish pizza) počela se peći u Pizzeriji Uno (koja je kasnije prerasla u golemi lanac) u Chicagu 1943. godine, a radi se u dubljoj okrugloj posudi te ima dvostruki sloj tijesta, vrlo je izdašna umaka od rajčice i krasi je pregršt dodataka, pa i kalorija.

GRAHAM BRAŠNO veže se uz krekere koje je smislio Amerikanac Sylvester Graham 1829. godine. Glavni sastojak Grahamovih krekera bilo je nepročišćeno, grubo mljeveno brašno od cijelog zrna pšenice i smatra se puno zdravijim od bijelog brašna. Bogatije je mineralima, vlaknima, proteinima te mineralima te duže od bijelog ostavlja osjećaj sitosti.

PIR ili dinkel drevna je žitarica porijeklom iz Azije. Pirovo brašno sadrži obilje proteina, vitamina i minerala, pomaže kod probavnih problema i slabokrvnošću. Pir smatraju praiskonskom pšenicom jer stoljećima nije modificirana. Brašno od pira sadrži gluten, no u puno manjoj mjeri od pšeničnog.

Cijena tečaja je 300 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u Kuharskoj akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije svih jela po završetku radionice.

Prijaviti se možete na: mob. 099 319 89 61, mailom: na info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

Sponzori

Scroll to Top