Radionica PIZZA@HOME: Priča o pizzama s napolitanskih štandova 1738. godine do Louis XIII” pizze koja stoji 8.300 eura

četvrtak 17-21 h, 14. svibnja 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Ako se nešto može smatrati zdravom pizzom, to su one koje se rade od integralnog pirovog brašna, poznatog i pod nazivima spelta, krupnik i dinkel. Takve ćemo, između ostalih, mijesiti s chefom Petrom Vlakom u četvrtak na radionici Pizza@Home, drugim riječima naučiti se raditi pizze u svome dome da što više nalikuju onima iz krušne peći. Podsjetimo, Petar nam u našu Kuharsku Akademiju donosi recepture za Chicago Style pizze i klasičnu Napolitanu, kao i za pizze od pirovog i graham brašna kojeg je popularizirao Amerikanac Sylvester Graham 1829. godine kroz originalni recept i za danas sveprisutne graham krekere.


Priča o klasičnoj pizzi je priča o Napolitani. Smatra se da je prva pizzerija na svijetu napuljska Antica Pizzeria Port’Alba koja je započela s radom 1738. godine kao štand za prodaju pizze, a 1830. godine pretvorena je u pizzeriju koja postoji i danas.  Najskuplja pizza na svijetu je “Louis XIII” iz Italije koja košta 8.300 eura, a pravi je kralj pizze Renato Viola, ujedno član Italian Acrobatic Pizza Teama. Izrada tijesta od organskog i lako probavljivog brašna traje 72 sata, a dodaci su buffalo mozzarella, tri vrste kavijara, jastozi iz Norveške i kozice iz mora kod mjesta Acciaroli u jugozapadnoj Italiji poznatog po dugovječnim i seksualno aktivnim žiteljima i u vrlo visokoj dobi. U ovoj pizzi ružičasta je australska sol iz rijeke Murray, vrhunski konjak Remy Martin Cognac Louis XIII i Champagne Krug Clos du Mesnil 1995, te račići kanoće. Ne znamo baš tko kupuje ovu kraljevsku pizzu, no, znamo kako se godišnje proda oko 5 milijardi drugih pizza diljem planeta.

 

Cijena tečaja je 300 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u Kuharskoj akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije svih jela po završetku radionice.

Prijaviti se možete na: mob. 099 319 89 61, mailom: na info@skmer.hr ili preko formulara na linku: https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere/

 

Scroll to Top