RADIONICA SLATKIH DIZANIH TIJESTA: Babka, cimet rolice, sirnice i scones

Dizana tijesta mogu se opisati kao smjese koje u svom osnovnom sastavu sadrže brašno, vodu i kvasac. Ovisno o namjeni dodaje im se šećer, sol, jaja, arome, začini karakteristični za pojedina podneblja…

Dizanje tijesta nastaju uslijed djelovanja ugljičnog dioksida, pa količina kvasca uvjetuje duljinu ‘dizanja’, te se različita tijesta koriste za pizze, krafne, peciva, kruh, fritule, pogače i slično…a mi ćemo se na ovoj Slatičarnici srijedom s pastry chefciom Ivanom Bradarić pripremati slatke varijante kao što su babka, cimet rolice, sirnice i scones.

Babka je, pak, kako tvrde gastro povjesničari, ističnoeuropski kolač od dizanog tijesta koji imenom veliča, dakako, bake. U Poljskoj tradicionalno se služi za Uskrs, a i među najomiljenijim je židovskim slasticama i uobičajeni desert vjerskih proslava, posebice u SAD-u gdje je stigao krajem 19. stoljeća s valom emigranata. Ima je u raznim izdanjima i punjenjima, bilo s voćem, sirom, sirom, orašastim plodovima, a jedna od najslavnijih je varijanta je s čokoladom. Kolač to za koji je potrebna umješnost i znanje kako bi se tijesto lijepo uvilo i dobili vrhunski slojevi bogatog premaza.

Scones su omiljena peciva koja se u raznim varijantama prave u Škotskoj od 14 stoljeća. Služe uz poslijepodnevni čaj u Ujedinjenom Kraljevstvu, a često dolaze s džemom i vrhnjem, mogu sadržavati razna suha voća, bademe, med, komadiće čokolade i dodatke od citrusa. Imaju osebujnu teksturu koja ih čini iznimno primamljivima i popularnim.

Rezervirajte mjesto na 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

Tečajevi za ljubitelje slastica

 

Cijena tečaja je 60 EUR (452,07 HRK). Uključuje kuhanje s profesionalnim pastry chefovima u ŠKMER Kuharskoj Akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije svih jela po završetku radionice.

Članovi LJUBITELJI KUHANJA imaju pravo na 2 gratis tečaja po svom odabiru i poklon dobrodošlice, kao i članski popust od 20% na sve nove programe. Iznos godišnje članarine je 750 kn po osobi.

Scroll to Top