Radionica španjolske kuhinje za ljubitelje kuhanja: Putovanje recepturama od Andaluzije do Galicije

četvrtak 17-21 h, 5. ožujka 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Španjolska kuhinja različita je od regije do regije, a u grubo može je se opisati da objedinjuje mediteranski hedonizam i brojne utjecaje osvajača od Antike. Svijet su osvojili tapasima – malim zalogajima u mnoštvu varijanti što se uglavnom jedu uz vino između glavnih obroka, te paellom za koju se smatra da je najbolja s rižom Valencije. U španjolskoj gastronomiji popularni su kojekakvi gulaši, kobasice i šunke, a da ne govorimo o morskim delicijama koje teško da igdje se u svijetu nude u tolikom broju receptura. Duguljasti uštipci churrosi spadaju u omiljene slastice Španjolaca, kao i crema catalana koja se spominje u kuharskim zapisima od 14. stoljeća.

U toj zemlji sadi se preko 600 autohtonih vrsta vinove loze, a proizvodnja vina većinom se temelji na dvadesetak sorti među kojima prednjače tempranillo, garnache, albariño i verdejo. Španjolci su u svjetskom su vrhu po proizvodnji maslinova ulja, osim toga i najveći izvoznik stolnih maslina. Jamon Iberico – pršut od iberijske svinje za koju se smatra se da su u Španjolsku uvezli Feničani prije nekoliko tisuća godina, najcjenjeniji je u Španjolskoj. Prema propisima svaka takva svinja prepješači dnevno 14 km te se zna namiriti sa 7 kg žireva i 3 kg trave, uključujući i drugo divlje bilje.

Na jugu Španjolske spajaju se afrička i europska kuhinja, a Atlantik i Mediteran donose Španjolcima na trpeze obilje ribljih delicija, jela od jastoga, sipa i liganja. U Málagi se ne propuštaju jelovnici od sitne ribe, a najveća Andaluzijska regija na jugu zemlje baštini bogatu gastronomsku ponudu koju su u davnini oblikovali Grci, Feničani i Rimljani. Plavu ribu koristili su u Galiciji za proizvodnju garuma (presolca), najvažnijeg dodatka jelima od fermentirane plave ribe u Rimskom Carstvu.

Baskijska kuhinja, pak, spaja na tanjurima more i planine, a iz prošlosti ostala su u tradiciji brojna jela od bakalara. Proizvodi sa zemlje i mora Galicije mogu se kušati na 300-ak manifestacija koje se održavaju tijekom godine, posebice za vrijeme žetve ili za crkvenih blagdana. Madridsku regiju mnogi smatraju kulinarskim središtem Španjolske posebice kroz raskošnu i maštovitu ponudu tapasa. Katalonska kuhinja obiluje svježim povrćem, ribom, morskim plodovima, svinjetinom, govedinom, janjetinom i sirevima, a u toj se regiji jede i najbolji Suquet de Paix, inačica brudeta. Katalonci su svoju kuhinju uvelike nadogradili i utjecajima talijanske i francuske gastronomije, pa i sjevera Afrike. Teško je sve pobrojati što čini španjolsku gastronomiju, a nedvojbeno je da su kroz stoljeća ostavile na nju su jak utjecaj maurska i židovska tradicija, što se vidi kroz veliku uporabu mljevenih badema, šafrana, cimeta, muškatnog oraščića i sezama u slanim i slatkim jelima.

Radionicu vodi Danijel Brešić, voditelj sektora u dubrovačkom Admiral Grand Hotelu, koji je kuhao u španjolskim restoranima Monastrell te Mauro u gradu Alicanteu.

Jela na radionici:

  • Andaluzijska juha
  • Suquet
  • Paella s piletinom i kobasicom
  • Paella sa plodovima mora i piletinom
  • Španjolska tortilja od krumpira s pancetom
  • Churros

Cijena tečaja je 450 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u Kuharskoj akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije (svih jela po završetku radionice). Članovi amateri imaju pravo na 3 gratis tečaja po svom odabiru (odabir se vrši pri upisu). Iznos godišnje članarine je 750 kn po osobi

Prijaviti se možete na broj: 099 319 89 61 ili mailom: info@skmer.hr ili preko formulara na linku: https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere

Scroll to Top