Radionica tartara i carpaccia…sirove strasti na tanjuru

četvrtak 17-21 h, 8. prosinca 2022., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Želite li naučiti kako pripremati tartare i carpaccia od mesa, povrća, rakova i ribe, uključite se u ovu jednodnevnu radionicu za ljubitelje kuhanja i dobrih zalogaja. Prehrana sirovim mesom bila je u europskom prošlosti povezana s uvjerenjem da donosi vitalnost i zdravlje. I legendarni francuski kuhar Auguste Escoffier 1921. godine naveo je tartar odrezak u svojoj kuharici kao “Steak à la Tartare”, a njegov recept tražio je najbolju bretonsku ljutiku, provansalsku morsku sol i dijonski senf. Prema starijoj priči, tartar potječe od mongolskih ratnika koji bi trakice sirova mesa uglavljivali između sedla i svog konja, tako ga omekšanog, ugrijanog, podmazanog konjskim sokovima, začinjavali stepskim travama te jeli sirovog. No, to baš i nije dokazano.

Carpaccio je, pak, prema jednoj od priča, prvi put poslužen u Veneciji 1950 godine u Harry’s baru obitelji Cipriani, mjestu gdje su rado zalazili Ernest Hemingway, Orson Welles, Humphrey Bogart, Truman Capote i drugi poznati Amerikanci. Priča kaže da je grofica Amalia Nani zamolila kuhara da joj smisli nešto posebno za jelo budući da joj je liječnik zabranio kuhano meso. Chef je smislio jelo od tanko rezane sirove govedine s bijelim umakom inspirirana pijemontskom varijantom tartara “Carne cruda all’Albese“. Vlasnik bara nazvao ga je “Carpaccio” jer su ga boje u jelu podsjećale na nijanse s djela venecijanskog renesansnog slikara Vittore Carpaccia, ostalo je povijest. Carpaccio je dobio brojne varijante i postao omiljena delicija diljem planeta.

Jela na radionici:

beef tartar

tuna tartar

losos tartar

kozice tartar

carpaccio od bijele ribe

tartari od povrća

carpaccio od povrća

i dr.

Cijena tečaja je 565 kn (74,99 eur), a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u “Kuharskoj Akademiji”, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

Prijave: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

Tečajevi za ljubitelje kuhanja

Scroll to Top