RADIONICA: Upoznajte maltešku kuhinju nastalu tisućljetnim spajanjem otočke autentičnosti i gastronomske ostavštine brojnih osvajača

četvrtak 17-21 h, 5.studenog 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2

U nastavku putovanja Mediteranom, ljubitelje kuhanja odvodimo na Maltu. Recepture nam priprema chef Guido Debono, predsjednik Udruženja kuhara Malte i ŠKMER-ov ambasador za ovu otočku zemlju, sa zavidnom svjetskom karijerom u viokokategornicima od Malte do Jamajke.

Radionicu, pak, vodi legenda domaće kuhinje chef Antun Nišević, koji se okušao u raznim svjetskim gastronomijama u inozemstvu, a kako sam ističe najviše je naučio kao putujući kuhar njemačkog Party servicea 90-ih godina prošlog stoljeća – svojevrsnog specijalnog odreda kuhara koji su putovali Europom i kuhali za bogate goste. Nakon vođenja brojnih kuhinja, ovaj ŠKMER-ov međunarodni kulinarski sudac, posljednjih se godina skrasio kao šef kuhinje u hotelu Jadran u Segetu Donjem kod Trogira.

Vratimo se na Maltu…tamošnja kuhinja povijesno je oslonjena na mediteranske (posebice, sicilijanske) i bliskoistočne utjecaje, oblikovale su je burna povijest i osvajanja malteškog otočja kao središta pomorskih putova i samog Sredozemlja. Na gastronomiju posebno jak utjecaj ostavila je i stoljetna prisutnost Britanaca.

Tradicionalna i starinska jela su i danas glavna okosnica malteške kuhinje, a jedu se, dakako, po godišnjim dobima. Nezaobilazni su fenek – gulaš od zeca, bragioli – goveđa rolada, aljotta – izdašna malteška riblja juha, timpana – inačica lazanja od zapečenih makarona. Na Malti valja kušati pastizzi – jastučiće od tijesta tradicionalno punjene ricottom ili graškom sa začinima, recepturu u kojoj se spajaju arapski način izrade tijesta i kuhinja južne Italije.
Tu su minestrone i udovičine juhasoppa tal-armla koje su poslužuju uz uz svježi ili ribani gbejniet – ovčji ili kozji sir.
Lampuga
ili kako je Maltežani nazivaju lampuki, jedna je od najpopularnija riba na otočju. Obično ih prže u domaćem maslinovom ulju s umakom od rajčice, kapara i zelene paprike ili pripremaju u slanoj piti torta tal-lampuki sa špinatom, rajčicama i maslinama. Hobotnicu, sipe i lignje tradicionalne prave u ljutom umaku od rajčica, a za predjelo ili kao zalogaj u barovima jede se hobz biz-zejt, kruh natopljen maslinovim uljem i punjen rajčicama, češnjakom, a često i tunom.

Malta možda nije poznata poput svojih većih mediteranskih susjeda po proizvodnji vina, no na svjetskim sajmovima zapaženi su njihovi Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Carignan, Chenin Blanc i Muškat. Posebno su ponosni na autohtone sorte Gellewza i Ghirghentina.

 

Za sada toliko, a uskoro vam donosimo jelovnik s radionice…

Cijena tečaja je 450 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u “Kuharskoj Akademiji“, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

PRIJAVE: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere

 

 

 

Scroll to Top