RADIONICA ZA LJUBITELJE KUHANJA: Trendovska jela od tune

četvrtak 17-21 h, 30. siječnja 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Kao i svake godine jedan od najatraktivnijih dnevnih tečajeva za ljubitelje kuhanja i bonkuloviće u našoj Kuharskoj Akademiji, jest priprema jela od tune. Radi se o izdašnoj ribi duboko ukorijenjenoj u mediteransku gastronomiju koja se sprema na brojne načine; peče, priprema u raznim umacima, juhama te složencima, dimi, isijeca za tartar ili carpaccio, a gotovo nezaobilazni postali su zadnjih godina i japanski načini pripreme tune u sushiju i sashimiju.

Dodajmo, tuna se u davna vremena isprva lovila s kopna, dok je Feničani nisu počeli hvatati primitivnim mrežama. Aristotel je još plavorepu tunu kakvu ćemo mi imati na našoj radionici spominjao u svojoj Povijesti životinja 350. godine p.n.e., a Plinije Stariji preporučivao je jela od tune za liječenje čireva. Kod nas se lovila tuna mrežama koje bi bili razapete u uvala s kopna od davnina, a jata tuna (vršnjaci) bi se čekala na osmatračnicama, pa krenulo ih loviti čim bi se ugledalo tune kako razgrću more i rade valove poput brodova. Lov tune na otvorenom moru kod nas je organizirano krenuo 1929. godine, a stari tunolovci bi odmah po ulovu jetra tune podijelili djeci i bolesnicima. Prvu bi tunu, pak, iz ulova dobio župnik. I crijeva su se sušila i u oskudici te bi ribarske obitelji pripremali ih na salatu tijekom zime.

Danas, naš partner Centaurus (Gastro ribarnice Brač) brine se da imamo najbolju plavorepu Kali tunu (https://www.kali-tuna.hr/) bilo svježu ili zaleđenu japanskom metodom na – 60 Cº, a radi se o malo poznatoj tehnologiji kod nas kojom se zadržavaju sva potrebna svojstva tune za sushi i sashimi. Posebnim načinom odleđivanja tako zamrznuta tuna, ističu iz Kali tune, može se konzumirati i sirova.

Tečaj o tuni vodi Željko Neven Bremec, a s polaznicima radit će tartar, carpaccio, confit i pašticada tune, tjesteninu s ovom ribom te foie gras (tunu punjenu gušćom jetrom).

Cijena je 550 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u Kuharskoj akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije svih jela po završetku radionice.

Prijaviti se možete: mob. 099 319 89 61, mailom: na info@skmer.hr ili preko formulara na linku  https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere. 

Scroll to Top