RADIONICE KUHANJA ČETVRTKOM: Sushi i druge japanske delicije

 

četvrtak 17-21 h, 6. listopada 2022., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2

Na jelovniku prve ovosezonske radionice za ljubitelje kuhanja razne su varijante sushija kao što su hosomaki, uramaki, nigiri i sashimi, radit će se i proljetne rolice, kozice u tempuri, tuna tataki, poke bowl salata.

Prvi sačuvani zapisi o sushiju nađeni su u Japanu iz 8. stoljeća, a najčešća je definicija da se radi se o jelu od riže začinjene octom koja se servira sa sirovom ili dimljenom ribom, ukrašenom plodovima mora ili povrćem. Sashimi je, pak, tanko sječena sirova riba koja se jede uz dodatke soja umaka i wasabija, a ima niz podnaziva vezano od kojeg se stanovnika mora radi. Između ostalih tu su “maguro” (tuna), “sake” (losos), “saba” (skuša), “ika” (lignja), “tako” (hobotnica).

Tempuru su u Japan donijeli portugalski misionari u 17 stoljeću. Radi se povrću, morskim ribama ili plodovima uvaljanima u lagano smjesu za tijesto s ledenom vodom, te isprženima u dubokom ulju.Tempura je danas jedna od glavnih značajki japanske kuhinje.

Poke izvorno je, pak, i tradicionalno jelo havajskih ribara od sirovih fileta ribe poput tune natrljanima morskom solju te u kombinaciji s algama i zgnječenim kukui orasima. Dolaskom drugih naroda na Havaje, ovo jelo je dobivalo i druge sastojke. Mornari s brodova koji su se sidrili u lokalnim lukama, Havajcima su davali losos u zamjenu za morsku sol, pa je tako poke dobio i tu varijantu, a imigranati iz Kine i Japana obogatili su ovu deliciju umakom od soje i sezamovim uljem. Poke se popularizirao u restoranima 70-ih godina prošlog stoljeća, a danas su već uobičajeni sastojci honbotnica, škampi, pa čak bakalar, suha govedina i tofu.

Prijaviti se možete na: mob. 099 319 89 61, mailom: na info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

Tečajevi za ljubitelje kuhanja

 

Scroll to Top