Radionice “Kuhanje je đir!” ponovo kreću najesen, a po prvi put uključit će se i studenti

I ove godine nastavljamo se nizom projekta kojima je cilj unaprijediti vještine i zdrave prehrambene navike djece i mladih te promovirati zero waste koncepte, odnosno kuhanje sa što manje otpada i uz potpuno iskorištavanje namirnica. Atraktivna i zdrava jela svjetskih kuhinja, različite tehnike pripreme i, dakako, male gozbe na kraju druženja, okosnica su i dva nova ciklusa radionica za djecu i mlade “Kuhanje je đir!.
Radionice će se održavati od rujna do prosinca 2022. godine u ŠKMER Kuharskoj Akademiji uz vođenje profesionalaca iz udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija. Jedan ciklus planiran je za grupe od 6 do 18 godina i uz potporu Splitsko-dalmatinske županije. Drugi, pak, više usmjeren je na srednjoškolce i studente, od 15 do 25 godina, te podržan od Grada Splita.
“Polaznici će tijekom radionica usvojiti praktične vještine nužne u svakodnevnom životu, kao što su brzina, spretnost, preciznost, kreativnost i snalažljivost. Najvjerojatnije je da će dio mladih polaznika svoje obrazovanje nastaviti daleko od svog doma te ih kroz ovaj projekt želimo naučiti pripremi jednostavnih i zdravih jela, te ih potaknuti da dalje razvijaju vještine i znanja. Radionice dobra su potpora i studentskoj populaciji koja će naučiti raditi ekonomične, sezonske i zdrave obroke. Isto tako očekujemo da će djeca i mladi na radionicama po prvi puta probati jela od namirnica koja prije nisu, te da će ih to što vide svoje prijatelje iz razreda ili vrtića potaknuti da osjete te okuse” – poručila je Nives Delić, voditeljica projekta Kuhanje je đir!.
Radionice će se održavati u dogovoru s obrazovnim institucijama na području Splita i županije. Dodajmo, projekt „Kuhanje je đir!“ pokrenut je 2019. godine kao odgovor na zahtjeve koji se ne svode samo na stjecanje znanja, nego i na postizanje te razvoj vještina u promijenjenim okolnostima suvremenog društva.
Domaćinstvo kao nastavni predmet već odavno je izostavljeno iz školskog programa, pa učenici osnove kuhanja ne mogu naučiti u školi, a često ni od roditelja koji zbog poslovnih obaveza sve manje vremena provode s njima. Vjerujemo da kroz ovaj projekt znanja i vještine koje mladi usvoje na radionicama uvelike će im pomoći u njihovom budućem samostalnom životu, a da sve bude zanimljivije, osim domaće kuhinje, pripremaju se i brojna atraktivna jela iz svjetskih gastronomija” – istaknula je Delić.

Scroll to Top