RCK SPLIT & BISER MORA: Veliki projekt koji uvodi novi pristup obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu stiže u Supetar

20-24. listopada 2020., Svpetrvs hoteli, Supetar, Brač

Kao što smo najavili ove godine u Supetru spajamo Biser mora i Grand Gourmet, a novina je da u priču ulazi Regionalni centar kompetentnosti turizmu i ugostiteljstvu Split. RCK Split projekt je Turističko-ugostiteljske škole u Splitu i partnera među kojima je i ŠKMER, a zdušno ga je podržala i financira EU, kao i Republika Hrvatska kroz svoje institucije. Zadaća je do 2023. godine uvesti novi pristup obrazovanja i unaprjeđenje ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj te će se kao dio aktivnosti na združenom festivalu u Supetru predstaviti nova atraktivna zanimanja. Također, u sklopu projekta organizirati će se na Biseru mora slastičarski i carving master classovi s vrhunskim domaćim i inozemnim predavačima

.Podsjetimo, kroz RKC Split kreću aktivnosti za obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje učenika i odraslih u ugostiteljstvu i turizmu prema stvarnim potrebama poslodavaca, pokreće se akademija za usavršavanje nastavnika i mentora u gospodarstvu te gradnja nove škole na mjestu sadašnje Turističko-ugostiteljske škole u Splitu, u sklopu koje će se izgraditi i svojevrsni hotel s 4 zvjezdice i 19 soba za praksu i edukacije.

“Novi pristup obrazovanju će se ogledati i u digitalnim sadržajima koje ćemo razviti kako bi učenici bili što motiviraniji za rad, između ostalog, pokušat ćemo razviti virtualnu stvarnost kako bi učenici stekli neka znanja i vještine koja ne bi razvili klasičnim načinom obrazovanja. U projektu je partner i udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija koji će sudjelovati u pripremi učenika za razna natjecanja u ugostiteljstvu i u organizaciji natjecanja i smotri koja će se u sklopu RCK redovito održavati” – kazao je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole u Splitu, i inicijator RCK Split.

Jedna od osnovnih aktivnosti RCK će biti razvoj novih kurikuluma, kako za redovno obrazovanje tako i za obrazovanje odraslih, a ŠKMER će se u sklopu toga baviti edukacijom i usavršavanjem nastavnika i mentora. U Hrvatskoj je šest RCK-a koji imaju slične zadatke, a osim Turističko-ugostiteljske škole Split, službeni Regionalni centri strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj su Srednja škola Zabok, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

“Svaki centar je dobio mogućnost razviti jedan program iz redovnog obrazovanja i međusobno podijeliti ostalima. Naš zadatak u Splitu je napraviti novi program za Hotelijersko-turističkog tehničara kojeg ćemo s našim partnerima iz gospodarstva i srednjim školama iz Trogira i Bola početi eksperimentalno izvoditi predstojeće školske godine” – najavio je Bilić.

Scroll to Top