RECEPT – Španjolska tortilja od krumpira s pancetom chefa Danijela Brešića

Tortilla de patatas ili svojevrsna varijanta španjolskog siromaškom omleta. Poznato je da su zemljoposjednici ovim jelom hranili svoje radnike krajem 18. stoljeća u gradu Villanueva de la Serena u provinciji Badajoz, a od tada postala je nezaobilazna tradicijsko jelo Španjolaca. Donosimo vam recept chefa Danijel Brešića iz dubrovačkog Admiral Grand Hotela.

SASTOJCI:

6 većih krumpira

200 g luka

250 g pancete

maslinovo ulje

sol

PRIPREMA:

Ogulite krumpir i narežite ga na tanke ploške. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, najmanje dva prsta dubine. Neka ulje bude toplo, ali ne i vruće. Dodajte pancetu narezanu na kockice. Dodajte krumpir. Povremeno ga protresite pa nakon desetak minuta dodajte luk koji ste prethodno nasjeckali. Kuhajte na slabijoj vatri dok krumpir ne omekša. Ocijedite krumpir i luk, pa im dodajte posoljena umućena jaja. Dodajte i začine po želji. Na malo ulja ubacite smjesu, protresite kako bi se rasporedila po cijeloj tavi ravnomjerno i pecite na srednjoj vatri. Pomoću kuhače polagano otpustite rubove, stavite veći tanjur na tavu pa preokrenite tortilju i ispecite je s druge strane.

Scroll to Top