RECEPT ZA SPORTSKI USPJEH: Od jeseni nove radionice za roditelje i mlade sportaše o optimalnoj prehrani za što bolje rezultate i zdravlje

Od rujna do studenog ove godine održavat će se novi ciklus radionica Recepta za sportski uspjeh, a riječ je o multidisciplinarnim hands on edukacijama koje donose iznimno relevantne, a malo poznate informacije i upute roditeljima o prehrani prilagođenoj mladim sportašima. Projekt su uz Željka Nevena Bremeca, masterchefa i glavnog edukatora Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, lani započeli poznata splitska magistra nutricionizma Dragana Olujić te kineziolog i kineziterapeut Ante Jurić. Cilj Recepta za sportski uspjeh je uputiti roditelje i njihovu djecu koja se bave sportom o optimalnim obrocima te kako postići što bolje sportske rezultate, dakako, ovisno o intenzitetima treninga, uzrastu i vrsti sporta kojim se bave. Potporu, pak, izvođenja projekta dala je, uz partnere ŠKMER-a, i splitska tvrtka Split parking.

“Osnovni cilj projekta je naučiti polaznike radionica uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani kako bi mogli pripremati raznovrsne obroke namijenjene njihovim potrebama kao sportašima kako bi očuvali svoje zdravlje i samim time postigli bolje sportske rezultate. Djeca i roditelji uče kako isplanirati jelovnik s 5 ili 6 obroka u kojem će se raspodijeliti sve hranjive tvari; bjelančevine, masti, ugljikohidrati, vitamini, minerali, voda,a sve kako bi obroci odgovarali potrebama sportaša i sačuvali svoje zdravlje te postizali bolje sportske rezultate. Domaći, hranjivi i dobro izbalansirani obroci mogu se ponijeti u školu, konzumirati prije ili poslije treninga u autu ili na putovanjima i od velike su pomoći djeci i roditeljima u njegovanju zdravog načina života i samim tim smanjuje se gomilanje otpada jer se koristi višekratna ambalaža” – naveo je Bremec.

Sportska prehrana, kako ističu stručnjaci, treba biti iznimno dobro organizirana i planirana, raznovrsna, a naglasak je na zadovoljenju većih energetskih i hranjivih potreba sportaša u odnosu na ostalu djecu. Radionice za djecu sportaše i njihove roditelje će se od jeseni odvijati u grupama s 12-14 polaznika u prostoru ŠKMER Kuharske Akademije u Splitu. Profesionalni kuhari u suradnji s nutricionisticom predstavit će im namirnice od kojih će zajedno pripremati obroke namijenjene i prilagođene sportašima.

“Često imamo predrasude da je prehrana za sportaše, pa i ona za dijabetičare, celijakičare ili koju čisto koristimo za unaprjeđenje organizma, zahtjevna, skupa i komplicirana. To je samo zbog toga što nam je nepoznata, pa nam se čini nedostižna. Cilj ovih naših radionica da to “nepoznato” približimo roditeljima sportaša i da im postane vremenom rutina, a posredno ta znanja i sama djeca će naslijediti kao što smo mi odrasli puno toga usvojili od naših roditelja i baka. Doduše jela koja smo naslijedili više nisu prikladna za suvremeni stil života i mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme – upozorila je Olujić, specijalistica za sportsku medicinu i prehranu sportaša, a godinama i službena nutricionistica HNK Hajduk Split i Hrvatske jedriličarske reprezentacije.

Recept za sportski uspjeh

Scroll to Top